lord-ganesh

Bij elke onderneming wordt Shri Ganesh, die de bron van hoop en geluk is, door de Hindu’s als eerste vereerd. Hij wordt gezien als degene die alle hindernissen uit de weg ruimt.

Het was een periode van oorlog tussen de Devtas en de Raksas. De Devtas waren aan de verliezende hand. Om de oorlog te winnen hadden de Devtas een goede generaal nodig. De keuze was tussen Shri Ganesh en Kartikeyaji. Parvati Mata en Shivji besloten Hen te testen: Wie het snelst rond de wereld zou gaan en terug zou komen, zou het meest geschikt zijn als generaal. Kartikeya Bhagvaan nam Zijn voertuig en begon direct aan Zijn reis. Hij zette alles op alles om als eerste de wereld rond te gaan. Ganesh Bhagvaan ging echter eerst rustig nadenken. Toen Hij voldoende had nagedacht, vroeg Hij Parvati Mata en Shiv Bhagvaan om samen op een plaats te gaan zitten en liep vervolgens om Hen heen. Ganeshji’s wereld bestond uit Zijn ouders. Het was een slimme manier om eenvoudig de wereld rond te gaan. Op deze manier bewees Hij dat Hij het meest geschikt is om als generaal te dienen.

Ganesh Bhagvaan toonde drie belangrijke eigenschappen die Zijn broer Kartikeya Bhagvaan niet vertoonde:

  1. Kartikeyaji eiste het maximale van Zijn voertuig, ongeacht de gevolgen. Hij was bereid om alles op te offeren om te winnen. Ganesh Bhagvaan was daartoe niet bereid, hij ging eerst nadenken over de beste manier om te winnen, die de minste moeite zou kosten. Als generaal zou Kartikeyaji het maximale van Zijn leger eisen. Hij zou bereid zijn al z’n soldaten op te offeren om het tij te keren en de Rakshas te verslaan. Shri Ganesh zou eerst nadenken over de beste manier, die het minste van Zijn leger zou eisen.

  2. Kartikeya Bhagvaan interpreteerde de test zoals de buitenwereld zou interpreteren. De wereld was de wereld zoals anderen dat zien. Ganesh Bhagvaan dacht out-of-the-box, Hij keek naar de wereld zoals Hij dat zag. Als generaal zou Kartikeyaji de overwinning op de Rakshas interpreteren als het veiligstellen van de wereld van de Devta’s door de vernietiging van die van de Rakshas. Omdat dit voor Hem de missie parameters zijn, zou Hij bereid zijn de mensen wereld te vernietigen om Zijn doel te bereiken. Ganesh Bhagvaan zou buiten de missie parameters denken om te zegevieren over de Rakshas.

  3. Door om Zijn ouders heen te lopen toonde Ganesh Bhagvaan Zijn enorme respect voor Zijn ouders: Ik ben de Aarde en Jullie zijn mijn zon, Mijn wereld draait om Jullie. Niet Zichzelf of het winnen stond centraal, maar iets hogers dan Hem: Zijn ouders.

Om deze redenen was Ganesh Bhagvaan geschikt om als generaal helemaal in de front linies de troepen te leiden. De generaal staat als eerste vooraan in het leger. Daarom is Hij voor de Devta’s als eerste onder Hen. Voor de mensheid is Hij vanwege deze drie eigenschappen ook de eerste onder de Devta’s en wordt Hij als eerste aanbeden. Ganesh Bhagvaan benaderde de test met de juiste houding,intentie en methode.