tilak op jongenDe tilak is een stip, streep, of U, of V vormige tekening dat door Hindoes tussen de wenkbrauwen of midden op het voorhoofd wordt gedragen. Het staat symbool voor de derde oog, oftewel spirituele zicht. Het derde oog is symbool voor het zien van hetgeen onze fysieke ogen niet kunnen waarnemen. Door middel van yoga en meditatie en gebed proberen Hindoes hun derde oog te openen. De tilak is een herinnering om de derde oog te cultiveren en niet alleen het fysieke of matteriele op aarde te zien, maar ook het spirituele te herkennen. Het wordt gedragen door zowel mannen als vrouwen.

De Tilak wordt gemaakt van rode poeder (sindur), een geel-oranje poeder (haldi), (witte) klei, gele poeder (chandan), as van een havan, of sandelpasta, koemest, houtskool, of rode lood.

Tilak op voorhoofdSommige vormen staan symbool voor een van de vele verschillende stromingen in het Hindoeisme. Hierdoor zie je of iemand bijvoorbeeld de Shaivite, Vaishnava, Shakta of Smarta stroming volgt. De U of de V vormige Tilak staat bijvoorbeeld symbool voor de Vaishnava stroming en wordt vaak gemaakt met witte klei of chandan poeder.
Een ander bekende tilak is de drie horizontale strepen met daarin een ovale verticale streep. Deze staat voor Shaivisme.
Er zijn vele prachtige en complexe tilak vormen die worden gedragen op bijzondere dagen.

Behalve een religieus symbool, is de tilak ook van praktisch waarde: het heeft een koelend effect op het voorhoofd waardoor het concentratie en meditatie vergemakkelijkt.