SindhoorSindhoor (Sindhur / Sindoor) is een vermiljoen poeder gemaakt van het mineraal cinnaber. Het heeft een rode kleur en staat symbool voor liefde en kracht. Dit wordt op de trouwdag door de bruidegom in de scheiding het haar van de bruid gezet. Het geeft aan dat zij nu getrouwd is en vanaf dat moment nieuwe rechten en verantwoordelijkheden krijgt. Na de trouwdag brengt een vrouw het voortaan zelf aan. Dit staat er symbool voor dat ze haar man met liefde als haar echtgenoot accepteert.

In de oude tijden was dit een traditie die iedereen volgde: Archeologen hebben bij opgravingen in Harappa beeldjes gevonden van vrouwen die ook sindhoor droegen. Deze maatschappij bloeide meer dan 5000 jaar geleden, maar sindhoor is veel ouder en wordt beschreven in vele Hindoe geschriften. In de Ramayan bijvoorbeeld, legt Sita Mata aan Hanuman Swami uit dat als een vrouw Sindhoor draagt dat ze wilt dat haar man heel lang leeft. Er wordt ook gezegd dat Parvati Mata de mannen zegent wiens vrouwen sindhoor dragen.

Ook is er is ook een spirituele redenen voor een vrouw om Sindhoor te dragen. Daar ligt het spirituele centrum genaamd Brahmarandhra, de chakra opening bovenop het hoofd. De kleur rood en vermiljoen als combinatie, worden geacht de juiste energie en vibraties te genereren om deze chakra te ontwikkelen bij vrouwen. Vrouwen worden namelijk gezien als de fysieke manifestatie van de shakti (oerenergie) van de Cosmos.

Een weduwe of gescheiden vrouw draagt geen sindhoor. Er zijn een paar rituelen waarin de sindhoor wordt verwijderd. Het meest gebruikelijke is dat een andere vrouw binnen de familie de sindhoor verwijdert wanneer een vrouw weduwe wordt. Als er geen andere vrouw binnen de familie is, die dit voor haar kan doen, dan kan de vrouw zelf de sindhoor verwijderen. Bij een scheiding geldt dit gebruik niet. Er is geen ritueel dat door een Pandit gedaan kan worden en er bestaan geen Mantras om de sindhoor weg te vegen.