Eén van de onderdelen van de Mandir dienst ter ere van Shiv Bhagvan (Shivji/Shiva) tijdens Shivratri is de Jagran, waarbij men de hele nacht wakker blijft tot zonsopkomst. De nacht wordt in vier pahars van drie uren (van 18 uur, tot 6 uur ‘s ochtends) verdeeld. Het is niet een verplicht onderdeel en mensen kunnen ervoor kiezen om delen (vaak één of meer pahars) te volgen, tussentijds weg te gaan, of later (weer) aan te schuiven. Het programma van de nacht kan verschillen afhankelijk van wie het organiseert of waar het gehouden wordt. De nacht kan zingend, biddend, mediterend, luisterend naar Katha’s, etc. doorgebracht worden.

 Er zijn verschillende redenen waarom Maha Shivratri ’s nachts gevierd wordt, maar er is een belangrijke practische reden, namelijk de nacht is het meest stille en daarom gunstige moment van van de dag om een Jagran te houden.

Het woord “jagran” is afgeleid van hetwoord “jagna,” wat “wakker zijn” of “wakker worden” betekent. Het doel van een jagran is dan ook om door wakker te blijven en te mediteren, om spiritueel wakker te worden: Het Licht, dat Shivji Zelf is, straalt uit over alle mensen die zich bewust worden van het feit dat zij onderdeel van datzelfde Licht zijn en dus kinderen van één Vader zijn (vasudhaiva kutumbakam). De stilte van de nacht en de kosmos (die door de astrologisch gunstige stand van de hemellichamen een minimale invloed uitoefent), het lichaam (dat dankzij het vasten stil is) en de stilte van de geest omdat men zich terugtrekt, dragen allemaal bij aan dit wakker worden.

Shivji staat voor verlichting. En het doen van de Jagran gezamenlijk in de mandir of alleen thuis brengt ons dichter bij het realiseren dat het licht (Shivji) in ons innerlijk te vinden is.