mahalaya-tarpanamPitra Paksha is een periode van 15 dagen waarbij de overleden voorouders geëerd worden. Pitra betekend voorouder en paksha is de donkere maandhelft, dat deel van de Hindoe maand (in dit geval de maand asvin in de periode september/oktober), waarbij de maan afneemt. Het eren van de voorouders wordt Pitra Sraddha genoemd.

Tijdens Pitra Paksha worden de overledenen herdacht en vraagt men hun zegen voor geluk en welzijn. Men brengt men offers voor hun welzijn in het hiernamaals en om hun positie in het dodenrijk te verbeteren. Het welzijn van de overledenen wordt namelijk voor een groot deel bepaald door de offers van spijzen door hun levende nakomelingen. Dit offer wordt Tilanjali genoemd. Til betekent sesamzaad, anjali betekent een dubbele hand vol. Hierbij worden beide handen, die tegen elkaar gehouden worden gevuld met een offerande bestaande uit sesamzaad, water, bloemen en kusha (een grassoort). Deze offerande wordt op een gewijde plaats uitgegoten.

Ishavara Ansha jeeva Avinashi: De ziel is een deel van God, en dus onsterfelijk.

Pitra Sraddha vindt zijn oorsprong in het geloof in de onsterfelijkheid van de ziel. Een geloof dat gedeeld wordt door alle natuurreligies. De Chinezen kennen het bijvoorbeeld als Hongerige Geest Festival, wat zowel door Buddhisten als Daoisten wordt geobserveerd, de Japanners vieren het als het Bon Festival, de Koreanen als Chuseok, de Nepali als Sa Paru, de katholieke Christenen kennen het als Allerzielen, welke zijn oorsprong bij de Kelten vindt, en de Mexicanen kennen het als Dia de los muertos (Dag van de doden), welke zijn oorsprong bij de Azteken vindt. Opvallend is ook dat al deze volkeren het rond dezelfde periode observeren, deze festivals zijn namelijk verspreid over augustus t/m november en wordt meestal gevierd over meerdere dagen. De reden hiervoor is dat in deze periode de dimensies van het dodenrijk en het rijk van de levenden het dichtst bij elkaar zijn. Een andere manier om dit te zien is dat de poorten van het dodenrijk deze periode open staan. Daarbij is het universele geloof dat gedurende deze periode de doden het rijk van de levenden bezoeken.

Mag je normaal bidden tijdens Pitra Paksha?
Onder veel Hindoestanen is er het misverstand dat tijdens Pitra Paksha men geen rituelen mag uitvoeren, omdat offers dan niet bij Bhagvaan zou komen, maar bij andere entiteiten. Dit is echter niet waar. Als je offert voor Bhagvaan, dan zal het offer bij Bhagvaan terecht komen, als je offert voor de overleden voorouders, dan zal het offer bij de overleden voorouders terecht komen. Dit geldt het hele jaar door, en is niet anders tijdens Pitra Paksha. Dat de dimensies van het dodenrijk en het rijk van de levenden het dichtst bij elkaar zijn, verandert daar niets aan. Dus, mensen die graag hun dagelijkse puja’s, mantra recitaties en gebed voort willen zetten, kunnen dat gerust doen.