trideviChaitra Navratri is een belangrijke tijd van zuivering, bezinning en spirituele reiniging, die aan het begin van de lente en herfst plaats vindt. Navratri betekent negen nachten. Deze negen nachten zijn bij uitstek geschikt om een nieuw begin te maken in ons leven. Zoals wij negen maanden in de buik van onze moeder verblijven, zo hebben wij deze negen heilige nachten gekregen om weer een nieuwe start te kunnen maken met nieuwe kennis, spirituele rijkdom, shakti en de zegen die we hebben verkregen van MataJi.

Het is dan ook Shakti Mata, het vrouwelijke aspect van het Goddelijke, die wij deze heilige periode in al Haar vormen vereren. De drie hoofdvormen van MataJi zijn:

Sarasvati Mata, de Devi van de Wijsheid. Zij zal ons de kennis en wijsheid schenken, zodat wij onderscheid tussen Dharm en adharm kunnen maken en door de Dharm uit te voeren zullen wij dichter naar Bhagvaan toe groeien.

Lakshmi Mata, de Devi van Voorspoed en Geluk. Zij zal ons de spirituele rijkdom en schoonheid schenken en dit zal een ieder de kracht geven om spiritueel te groeien naar Bhagvaan.

Durga Mata, de Devi van Kracht. Zij zal ons de Shakti geven om adharm te vernietigen in ons en buiten ons, zodat wij de Dharm kunnen onderhouden en beschermen.

Elk van deze drie hoofdvormen van MataJi heeft weer drie subvormen, die samen de negen aspecten van Shakti Mata zijn:

  • Shailputri (dochter van de berg Himalaya);
  • Brahmacharini (de kuise, de reine);
  • Chandraghanta (chandra = maan);
  • Kushmanda (kushmand = pompoen);
  • Skandmata (moeder van Skandji of Karttikeya Bhagvaan);
  • Katyayani (geboren in het Kat geslacht);
  • Kaltratri (nacht van de tijd of dood);
  • Mahagauri (de opperste schoonheid);
  • Siddhidatri (schenkster van succes).

Tijdens Navratri wordt vaak de Durga Path uitgevoerd. Eerst vindt een puja plaats, daarna wordt er gereciteerd uit de Durga-Saptashati, het boek dat 700 shloka’s (strofen) kent gewijd aan Durga Mata, of de Durga Chalisa wordt gelezen. Onderdeel van de Durga Path is het offeren van water, sindhur, kruidnagel, kapur, suiker, nimbladeren en bloemen. Daarnaast worden negen kleine, rode of veelkleurige vlaggetjes in de aarde geplant, die zo kenmerkend voor Durga Mata zijn.

Ook kan de de Kumari puja (kumari = maagd) plaatsvinden, waarbij aan negen meisjes van twee tot en met tien jaar speciaal bereid voedsel wordt gegeven. De meisjes stellen de negen krachten van Durga Mata voor.

Elke bhakt die in deze negen dagen met volle devotie MataJi vereert, zal zich wijzer en geestelijk sterker voelen. Zelfs Shri Ram Bhagvaan heeft tijdens Navratri gebeden om de zegen van MataJi te ontvangen, zodat hij de Shakti zou krijgen om Ravan te kunnen verslaan.

Veel Hindu’s vieren Navratri door te vasten, velen gaan naar de mandir, bidden thuis en voeren puja’s uit. Dit allemaal ter ere van Shakti Mata. Iedereen kan in deze periode bidden uit devotie voor Shakti Mata. Hoewel Navratri de meest gunstige periode is om voor MataJi te bidden, betekent het niet dat buiten Navratri er niet aan MataJi gedacht wordt. Een ware bhakt draagt MataJi altijd in zijn of haar hart. En we kunnen elke dag bidden tot MataJi voor wijsheid en Shakti.