Navratri: groei spiritueel en overwin jezelf

Navratri is het vieren en eren van de grootheid van Bhagvaan in de vorm van de Oermoeder van het heelal. Wij aanbidden Haar als Mata in al Haar verscheidene vormen. Wij eren Haar aanwezigheid in de totale creatie; in onszelf en in onze medemens. Wij bidden tot Haar en praten over het eren van vrouwen op Aarde. Maar deze periode is ook een kans om spiritueel te groeien.

De innerlijke obstakels

Een deel van spirituele groei is het overwinnen van de innerlijke obstakels, die ook wel onze innerlijke vijanden genoemd worden. In Sanatan Dharm wordt het overwinnen van deze innerlijke vijanden erg benadrukt, omdat zij gezien worden als de bron van alle menselijke leed.

Kama, krodha, madha, lobha, moha, irsha, dvesh, jalan en ahankaar zijn de negen vijanden die allemaal aan elkaar verbonden zijn en gezamenlijk een mens van binnenuit afbreken.

Kans om te groeien

De negen nachten van Navratri, waarin wij mediteren voor zelfontwikkeling zijn negen nachten, waarin wij kunnen mediteren en reflecteren om onze zwakten voor deze obstakels te overbruggen.

Lees meer over het overwinnen van de verschillende obstakels:
1. Kama (lust)
2. Krodha (woede)
3. Mad (emotionele afhankelijkheid)
4. Lobha (Hebzucht)
5. Moha (illusie)
6. Irsha (jaloezie)
7. Dvesh (haat)
8. Jalan (misgunnen,innerlijk branden)
9. Ahankara (Egoisme, Arrogantie)