Vani

SanatanDharm.net Vani

Luister via de mediaspeler naar de verschillende podcasts van onze online radio programma SanatanDharm.net Vani, of click op de individuele programma’s onderaan om ook de shownotes en extra informatie te lezen.

Abonneer op de podcast

itunes-icon1Via iTunes

 

flat-256-rssVia RSS

29 – Niet geobsedeerd achterna – Aparigraha| Mindful Maandag

In de Yogasutras worden de yamas en niyamas benadrukt om spiritueler te kunnen leven. In dit deel van SDnet Vani hebben wij het over Aparigraha (niet geopsedeerd achterna zijn).
Men kan een mens, een dier iets matterieel of zelfs een gevoel met obsessie achterna zitten. Dit heeft gevolgen voor zowel de persoon met de obsessie als ook de mensen om hem/haar heen die hierdoor geraakt worden.
Aparigrah leert een mens om controle te hebben over zijn/haar karmische cyclus.

#26 – Aanbidden wij Beelden? | Vragen Vrijdag

Vaak krijgen Hindoes de vraag waarom zij beelden vereren. Dit is een misconceptie, want Hindoes aanbidden beelden niet. In Sanatan Dharm wordt een godsbeeld gebruikt als focuspunt voor een devoot. Maar om dit te begrijpen moeten we eerst begrijpen waar de woorden murti (beeld) en puja(gebed) voor staan. Luister naar deze Dharmcast™ om hier meer over te leren.

#25 – Niet Stelen, Asteya | Mindful Maandag

De derde Yama van die wij behandelen is het principe van niet stelen, Asteya. Het gaat om niet iets nemen door middel van geweld, oplichterij of leugens, of het uitbuiten van anderen in woord, daad of zelfs gedachten. Niet stelen is meer dan alleen het onterecht materieel nemen van iets dat je niet hebt verdiend. Het gaat ook om kennis en emotie.

#24 – Context, vertelt Shri Krishna dat wij moeten vechten? | Vragen Vrijdag

Gezien de aanslagen in Belgiie hebben wij vragen binnen gekregen over geweld en context binnen de geschriften. Geweld komt voor in alle religieuze boeken, ook in die van het Hindoeisme. Hoe zorg je ervoor dat jongeren zaken niet verkeerd interpreteren?

Ook behandelen wij de vraag: Geweld komt voor in de Mahabharat en met name bij de grote oorlog. Maar wij Hindoes geloven in Ahimsa. Waarom zegt Krishna Ji tegen ons om te vechten?

#23 – Satya | Mindful Maandag

In deze Dharmcast™ hebben we het over de tweede Yama, Satya. Satya betekent de waarheid en is van essentieel belang in Sanatan Dharm. Satya wordt gezien als een van de hoogste vormen van offering en wordt ook gezien als de ware vorm van God.

#22 – Ahimsa in de Praktijk | Vragen Vrijdag

In de laatste Mindful Maandag hadden wij het over Ahimsa, de principe van non-agressie (geweldloosheid en hoe belangrijk het is voor de devotie en spirituele ontwikkeling. Naar aanleiding daarvan zijn er meerdere vragen binnen gekomen die wij bespreken in deze Dharmcast™.

#21 – Ahimsa | geweldloosheid als principe

In Sanatan Dharm is het principe van ahimsa een van de belangrijkste lessen die je kunt leren als mens. Ahimsa Parmo Dharma betekent letterlijk, de hoogste weg is Ahimsa.

Volgens de yogasutras van Patanjali is ahimsa de eerste van de yamas.

#20 – Hoe is God’s naam groter dan God? | Vragen Vrijdag

In verschillende Bhajans en lezingen zal je al de uitdrukking: Ram se bara, Ram ka naam gehoord hebben.
Letterlijk vertaald betekent het, groter dan Ram zelf is Ram’s naam. Dus, God’s naam is groter dan God zelf.

Dit lijkt op het eerste gezicht misschien heel vreemd. Maar de boodschap van deze simpele zit in het hart van Bhakti Yoga.

Recente Videos

Loading...

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief