Media

29 – Niet geobsedeerd achterna – Aparigraha| Mindful Maandag

In de Yogasutras worden de yamas en niyamas benadrukt om spiritueler te kunnen leven. In dit deel van SDnet Vani hebben wij het over Aparigraha (niet geopsedeerd achterna zijn).
Men kan een mens, een dier iets matterieel of zelfs een gevoel met obsessie achterna zitten. Dit heeft gevolgen voor zowel de persoon met de obsessie als ook de mensen om hem/haar heen die hierdoor geraakt worden.
Aparigrah leert een mens om controle te hebben over zijn/haar karmische cyclus.

Lees meer

#26 – Aanbidden wij Beelden? | Vragen Vrijdag

Vaak krijgen Hindoes de vraag waarom zij beelden vereren. Dit is een misconceptie, want Hindoes aanbidden beelden niet. In Sanatan Dharm wordt een godsbeeld gebruikt als focuspunt voor een devoot. Maar om dit te begrijpen moeten we eerst begrijpen waar de woorden murti (beeld) en puja(gebed) voor staan. Luister naar deze Dharmcast™ om hier meer over te leren.

Lees meer

#25 – Niet Stelen, Asteya | Mindful Maandag

De derde Yama van die wij behandelen is het principe van niet stelen, Asteya. Het gaat om niet iets nemen door middel van geweld, oplichterij of leugens, of het uitbuiten van anderen in woord, daad of zelfs gedachten. Niet stelen is meer dan alleen het onterecht materieel nemen van iets dat je niet hebt verdiend. Het gaat ook om kennis en emotie.

Lees meer

#24 – Context, vertelt Shri Krishna dat wij moeten vechten? | Vragen Vrijdag

Gezien de aanslagen in Belgiie hebben wij vragen binnen gekregen over geweld en context binnen de geschriften. Geweld komt voor in alle religieuze boeken, ook in die van het Hindoeisme. Hoe zorg je ervoor dat jongeren zaken niet verkeerd interpreteren?

Ook behandelen wij de vraag: Geweld komt voor in de Mahabharat en met name bij de grote oorlog. Maar wij Hindoes geloven in Ahimsa. Waarom zegt Krishna Ji tegen ons om te vechten?

Lees meer

#23 – Satya | Mindful Maandag

In deze Dharmcast™ hebben we het over de tweede Yama, Satya. Satya betekent de waarheid en is van essentieel belang in Sanatan Dharm. Satya wordt gezien als een van de hoogste vormen van offering en wordt ook gezien als de ware vorm van God.

Lees meer

#22 – Ahimsa in de Praktijk | Vragen Vrijdag

In de laatste Mindful Maandag hadden wij het over Ahimsa, de principe van non-agressie (geweldloosheid en hoe belangrijk het is voor de devotie en spirituele ontwikkeling. Naar aanleiding daarvan zijn er meerdere vragen binnen gekomen die wij bespreken in deze Dharmcast™.

Lees meer

#21 – Ahimsa | geweldloosheid als principe

In Sanatan Dharm is het principe van ahimsa een van de belangrijkste lessen die je kunt leren als mens. Ahimsa Parmo Dharma betekent letterlijk, de hoogste weg is Ahimsa.

Volgens de yogasutras van Patanjali is ahimsa de eerste van de yamas.

Lees meer

#20 – Hoe is God’s naam groter dan God? | Vragen Vrijdag

In verschillende Bhajans en lezingen zal je al de uitdrukking: Ram se bara, Ram ka naam gehoord hebben.
Letterlijk vertaald betekent het, groter dan Ram zelf is Ram’s naam. Dus, God’s naam is groter dan God zelf.

Dit lijkt op het eerste gezicht misschien heel vreemd. Maar de boodschap van deze simpele zit in het hart van Bhakti Yoga.

Lees meer

#16 – Waar is God? | Vragen Vrijdag

Op deze Vragen Vrijdag beantwoorden wij de vraag: Waar is God aanwezig? Ik heb van pandits gehoord dat God in speciale tirath plaatsen (bedevaart plaatsen) aanwezig is. Sommigen zeggen dat God in spirituele werelden als Vishnu Loka aanwezig is. Anderen zeggen dat God in ieder mens aanwezig is. Wat is nou waar?

Lees meer

#13 Tevredenheid Santosh | Mindful Maandag

In dit deel van SanatanDharm.net Vani behandelen wij de tweede Niyama uit de Yogasutras, Tevredenheid (Santosh). Volgens de Yogasutras is tevredenheid de basis om gelukkig te zijn, maar ook de basis waar vanuit je verder kunt groeien.
Ook behandelen wij belangrijke punten waar je rekening mee kunt houden bij het praktiseren van tevredenheid.

Lees meer

#11 – Reinheid in Sanatan Dharm | Mindful Maandag

In dit deel van Sanatan Dharm net Vani behandelen wij een van de Niyamas, Saucha/Reinheid. De yogasutra's van Patanjali beschrijft reinheid als reinheid van lichaam en geest. Door het reinigen van het lichaam en de geest reinigen wij onze essentie. In de Bhagvad Gita...

Lees meer

#10 – De onsterfelijke ziel en de vele armen van God | Vragen Vrijdag

In deze Dharmcast™ van SanatanDharm.net Vani beantwoorden wij twee vragen die naar ons zijn gestuurd. Wordt de ziel pas onsterfelijk als je als goed mens hebt geleefd, of is dat onzeker tot je dood gaat? Ook behandelen wij de vraag of God nou werkelijk zoveel armen heeft zoals wordt afgebeeld met vele beelden of schilderijen en tekeningen.

Lees meer

#9 – Ahimsa | Mindful Maandag

In dit deel van de Dharmcast™ van SanatanDharm.net Vani praten wij over de principe van Ahimsa (non-agressie).

De geschriften leren: Ahimsa Parmo Dharma. Letterlijk vertaald betekent het, geweldloosheid is de meest nobele pad.

Hoewel geweld vaak wordt gezien als iets dat iemand doet met een ander, is geweld vaak iets dat iemand eerder doet met zichzelf. Luister naar deze Dharmcast™ in hoe je het kunt toepassen in het dagelijks leven.

Lees meer

#7 Daya Dharma ka mooi hai | Mindful Maandag

In dit deel van Sanatan Dharm net Vani praten wij over een belangrijke principe van de Sanatan Dharm en dat is “Daya”. Gausvami Tulsidas zegt: daya Dharm ka mooi hai, mooi adharm abhimaan, Tusli daya na chooriye, jabtak ghat me praan. Daya is de essentie/zaad van de...

Lees meer

#5 – Acceptatie en Tevredenheid | Mindful Maandag

In deze aflevering van Mindful Maandag praten wij over twee principes vanuit Sanatan Dharm die volgens westerse studies blijken om mensen gelukkiger te maken en helpen met de transities om verder te kunnen gaan in het leven zoals bijvoorbeeld een verlies of ouder worden.
Aparigya staat voor niet gehecht zijn aan het vergankelijke.
Santosh staat voor tevredenheid en acceptatie.
Maar hoe pas je dat toe in het dagelijks leven? In deze Darmcast™ praten wij over de denkwijze van het toepassen van deze principes.

Lees meer

Recente Videos

Loading...

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief