lopamudraLopamudra was een grote filosofe. Zij staat bekend als een van de oudste filosofen uit het Hindoeisme en de oudste vrouwelijke filosofe uit de vedische tijdperk. Zij was de vrouw van Agastya, (die zoon was van Prajapati Pulastya). Zij droeg ook de namen Kashitaki en Varaprada. . Volgens traditionele tellingen leefde zij in het begin van Tretayug.

Prestaties

Zij staat er bekend om dat zij de Lalita Sahastranama (de duizend namen van Shakti/de Oermoeder) geschreven en verspreid heeft. Er zijn hymnen in de Rig veda die door haar geschreven zijn en diep filosofisch zijn. Haar filosofische gesprekken met haar man Agastya zijn geregistreerd in de Vedische teksten.

Er zijn meerdere substromingen in het Hindoeisme uit de Shakta (Shakti) en Shaiva stromingen waar Lopamudra’s filosofische texten tot op de dag van vandaag gebruikt worden.

Vervaging

Tot een aantal honderd jaar geleden waren haar filosofische teksten welbekend. Maar na de komst van andere culturen uit het middenoosten werden steeds minder vrouwelijke filosofen erkend. Op dit moment zijn het voornamelijk de verbannen Kashmiri Hindoes die haar teksten nog regelmatig gebruiken.

Geboorte en opvoeding

Er zijn meerdere versies van het verhaal over de geboorte van Lopamudra. De bekendste is het volgende. 

Agastya was een asceet die door meditatie vele krachten had verworden. Ook had hij toegang tot vele krachten van de Devta’s. Hij had niets nodig, maar besefte dat hij graag een gezin wilde hebben en zijn stam verder moest laten bloeien.

Omdat hij een krachtige, intelligente, mooie en lieve vrouw wilde hebben, besloot hij zijn krachten te gebruiken om zo een vrouw te creëren. Met de hulp van de Devta’s nam hij de essentie van meerdere dieren in het bos en liet ze samen smelten tot een baby.

Deze baby bracht hij naar de koning Vidarbha die regeerde over het een groot gebied in Zuid-India. Deze koning had samen met zijn koningin een kinderwens. Agastaya gaf de baby aan de koning om door hem opgevoed te worden.

Deze baby kreeg de naam Lopamudra. Dit wordt soms vertaald als samenkomst van energieën (madras), en soms wordt het vertaald als ‘gecollecteerd en in heilige constructie gegoten’.

Lopamudra kreeg dank zij haar ouders een formidabele opvoeding en was intelligent en een schoonheid. Zij converseerde met grote geleerden uit het rijk en verdiepte zich in de Shakti leer.

Huwelijk

Toen zij volwassen werd kwam Agastya naar de koning om toestemming te vragen om te trouwen met Lopamudra. De koning had er moeite mee. Hij had zijn dochter een opvoeding gegeven in luxe. Zij had altijd wat zij nodig had tot haar beschikking. De vrouw van een asceet worden zou betekenen dat zij heel sober zou moeten leven.

Lopamudra wist na het ontmoeten van Agastya dat alleen hij als man bij haar kon passen. Zijn intellect en kennis fascineerde haar en hun filosofische kijk op de wereld kwam op vele fronten overeen. Zij adviseerde haar ouders om Agastya’s verzoek te accepteren.

Na hun huwelijk leefden Agastya en Lopamudra samen als asceten. Maar Agastya, die gewend was om als asceet te leven, wist niet hoe hij het huwelijk en spiritualiteit moest combineren.

Zuidindiase afbeelding van Agastya en Lopamudra

Zuidindiase afbeelding van Agastya en Lopamudra

Lopamudra heeft een hymn van twee coupletten naar haar man geschreven om hem te overtuigen hun gezinsleven met zoveel devotie te behandelen als hij zijn gebedsrituelen behandelde.

Zij leerde hem dat een gezinsleven en een spiritueel leven hand in hand kunnen gaan. Samen hadden zij een zoon, Dridhasyu, die een grote dichter werd.

Gesprekken tussen Agastya en Lopamudra zijn onder andere vastgelegd in de Rig Veda en zijn diep filosofisch. Volgens vertellingen heeft Lopamudra veel geschreven terwijl ze zat te mediteren bij de Kaveri Rivier in Zuid-India. Dit is waarom men zegt dat na haar overlijden, haar energie in deze rivier is gebleven.

Luister in deze video naar de Lalita Sahastranama