Kathas

Katha’s

Katha betekent letterlijk een verhaal of een vertelling. Katha’s zijn een manier waarop spirituele boodschappen worden overgedragen van generatie op generatie. Door goed na te denken over de achterliggende boodschap als ook de symboliek van de personages en situatie, komt een mens dichter bij zijn eigen menselijke ervaring.

Hieronder vindt u verschillende korte Katha’s met een spirituele boodschap.

Yama en Yamuna en het verhaal achter Bhai Dooj (Yam Dvitiya)

Yamuna ging vaak bij Haar broer en verzocht Hem het volgende: “Broer, Ik nodig Je uit om bij Mij thuis te komen eten.” Yam Raj beloofde Zijn Zus steeds langs te zullen komen, totdat Hij Haar op een dag verraste met een bezoek. Die dag, de tweede dag na Divali, was een bijzondere dag, omdat Hij op die dag bij Zijn Zus langs ging. Yam Raj ging aan tafel en at heel smakelijk. Na het eten gaf Hij Zijn Zus uit blijdschap enkele cadeautjes.

Krishna en Draupadi

Dit is een van de meest bekende verhalen van Raksha Bandhan en er zijn meerdere variaties op het verhaal. Maar in grote lijnen komt het erop neer dat rond deze tijd Shri Krishna zichzelf had gesneden aan een scherpe rand van een suikerriet plant. Mensen om hen heen...

Recente Videos

Loading...

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief