Gita Jayanti wordt gevierd op de 11e dag van de lichte maanhelft van de Hindu maand Margashirsh. In 2017 valt dit op 29 november.

De Bhagvad Gita wordt vertaald als de Goddelijke zang. Het is een handleiding voor de mens om in harmonie met zichzelf, met zijn medemens, de natuur en ook met het Goddelijke te leven. Het is een deel van de Mahabharat Purana een van de itihasas (geschiedenis geschriften) van het Hindoe volk waar Shri Krishna, de belichaming van het Goddelijke Arjun die de mensheid vertegenwoordigd spiritueel advies geeft. Het werd meer dan 5000 jaar geleden geschreven en heeft bijgedragen aan de spirituele bevordering van niet alleen Hindoes, maar van de totale mensheid.

Belangrijkheid van de Bhagvad Gita

Een van de belangrijkste kwaliteiten van de Bhagvad Gita is dat het van de lezer eist om te kunnen denken, redeneren en zelf beslissingen te nemen terwijl je vanuit een ander perspectief leert kijken naar jezelf en de wereld met behoud van jouw eigen individualiteit.

Doordat de Bhagvad Gita de focus legt op de individu die een innerlijke mentale en spirituele ontwikkeling ondergaat, is het na 5000 jaar nog steeds van toepassing in het dagelijks leven van de moderne mens. Dagelijks zijn er mensen op de wereld die net als Arjun een nieuws perspectief op het leven krijgen om mentaal en spiritueel te groeien.

Hoe Gita Jayanti wordt gevierd

Voor veel Hindoes is Gita Jayanti de dag waarop ze een Bhagvad Gita cadeau geven aan bijvoorbeeld hun kinderen. En dat het bestuderen van de Bhagvad Gita begint voor een spirituele zoeker.

Gita Jayanti kan in de mandir (tempel) gevierd worden, in een groep of op een individuele manier. In de mandir wordt het vaak gevierd door de Bhagvad Gita van begin tot eind te reciteren in het sanskrit. In groepen worden belangrijke delen gelezen en besproken. Op individuele basis kan je een stuk lezen uit de Bhagvad Gita die je het meest aanspreekt waarna je gaat mediteren en reflecteren op wat de text zegt tegen je.