In april heeft de Indiase Bharatnatyam danseres en actrice Rukmini Vijayakumar voor het eerst opgetreden in Nederland in theater Korzo, Den Haag.

Bharatnatyam is niet alleen een dans maar heeft ook een spiritueel achtergrond waar Rukmini het over heeft in dit interview. Er zijn namelijk veel misconcepties over tempeldanseressen en daar brengt Rukmini duidelijkheid in. Zij praat ook over sensualiteit en sexualiteit en dat dit allemaal deel zijn van spiritualiteit en bhakti (devotie).

Over Rukmini: De Indiase Rukmini Vijayakumar geniet een sterrenstatus in thuisstad Bangalore. De Bharatanatyam danseres verrast met een frisse, atletische en wereldse feel en een indringende expressie. De lange lijnen en innovatieve bewegingen onthullen haar achtergrond in moderne dans en ballet. Rukmini maakt furore in India als een veelzijdig solodanseres in het theater en de cinema. Ze richtte de Raadha Kalpa Dance Company op en is choreografe van groepsproducties en dansballetten waarmee ze internationaal toert. Nu komt zij voor het eerst naar Nederland en presenteert ze in Korzo haar nieuwste Bharatanatyam margam, een traditioneel repertoire bestaande uit diverse dansitems van technische precisie tot verhalende expressie.

Met dank aan Korzo, Mahesvari Autar en natuurlijk Rukmini Vijayakumar voor dit interview.