Deze week is de tweede keer dat de Nationale Week zonder Vlees wordt gehouden, welke een initiatief is van Isabel Boerdam, auteur van “De Hippe Vegetariër”.

De nationale week zonder vlees loopt van 11 maart tot 17 maart 2019. Op Twitter stond #weekzondervlees meteen in de top tien van meest gebruikte termen en ook de landelijke media besteden er aandacht aan. Ook de supermarkten, Albert Heijn, Aldi, Coop Deen, Ekoplaza, Jumbo en Spar steunen samen met in totaal 53 bedrijven uit de voedingsindustrie de Nationale Week zonder Vlees. Ook veel bedrijfskantines en restaurants besteden extra aandacht aan vleesloze gerechten. Deze week is dan ook gekoppeld aan de Vegetarische Restaurant Week. Restaurants over het hele land bieden voor een vaste prijs lunch en diners aan. Daarnaast is het mogelijk om te stemmen op je favoriete vegetarische restaurant.

Dit initiatief sluit prima aan bij het principe van Ahimsa (geweldloosheid) en Karma uit het Hindoeïsme. Dit principe leert ons geen schade toe te brengen aan anderen en onze omgeving. En dat wij het effect dat wij veroorzaken zelf ook moeten ondergaan. Dit laatste betekent niet dat wanneer wij vlees eten, dat wij moeten reïncarneren als het dier dat wij eten en vervolgens gegeten moeten worden. Wat het wel betekent is, dat het effect van de schade en impact die wij door het vlees eten veroorzaken, ook zelf zullen moeten ondergaan.

Een week geen vlees scheelt volgens de initiatiefnemer “7 maanden douchewater, 114 kilometer autorijden en 1 blije kip die niet naar de slacht hoeft.” Vlees eten heeft direct impact op de dieren die hiervoor worden geslacht, maar het heeft eveneens een enorme impact op het milieu. Men heeft uitgerekend, dat als iedereen 1 dag per week geen vlees eet, dat direct de CO2 doelstellingen gehaald zijn.

Voor een Hindoe geldt: Ahimsa Paramo Dharma, geweldloosheid is de hoogste vorm van Dharma. Het bewust omgaan met het milieu en het minimaliseren van de impact daarop door ons, is dan ook een belangrijke doelstelling voor Hindoes. Voor de Hindoes die nog geen vegetariër zijn, is de Nationale Week zonder Vlees een goed moment om even stil te staan bij de betekenis van Ahimsa en de uitvoering daarvan.