Steve Jobs heeft zijn eigen afscheidsdienst zelf in detail gepland, waaronder ook een bruine doos die iedere aanwezige als afscheidscadeau kreeg.

Een van deze aanwezigen was Mark Benioff, CEO van Salesforce.com. Twee jaar na de dood van Jobs vertelde hij op het congres van TechCrunch Disrupt hoe hij zich voelde toen hij de doos opende: “Dit zal iets moois zijn, ik wist dat dit zijn keuze was, en dat wat het ook was, dat het was waar we allemaal uiteindelijk over na zouden denken.” De doos bevatte het boek “Autobiografie van een Yogi” geschreven door Paramahansa Yogananda. “Yogananda… had dit boek over zelf-realisatie… [Steve’s] laatste boodschap aan ons was, hier is Yogananda’s boek… Maak het je eigen.”

Steve Jobs was een zeer spiritueel persoon. Hij had deze ongelofelijke realisatie, dat zijn intuïtie zijn grootste gave was en dat hij de wereld vanuit zijn innerlijk moest bekijken. Yogananda is de vader van yoga in het Westen en Jobs was op zoek naar de innerlijke transformatie en hogere bewustzijn, waar veel yoga beoefenaars op zoek naar zijn. Yogananda’s leer over universele bewustzijn sprak Jobs enorm aan. Yogananda’s boek gaf Steve een ongelofelijke inzicht, niet alleen in wie hij zelf was, maar ook waarom hij succesvol was: Hij was niet bang om die reis naar zelf-realisatie te maken.

Het is een boodschap voor ondernemers en voor mensen die succesvol willen zijn, die ze moeten omarmen en eigen maken. Wat Yogananda voornamelijk onderscheid van de yoga instructeurs vandaag de dag, is niet alleen dat hij de weg voor de moderne yoga beweging plaveide, maar dat hij vanaf het begin zijn focus legde op iets dat ver voorbij de fysieke oefeningen staat en een krachtig en praktisch licht wierp op het pad naar yoga’s ware doel: het verwezenlijken van de oneindige potentie in ons allen.

Misschien is dit wel de reden dat Yogananda’s boek “Autobiografie van een Yogi” het enige boek was dat Jobs op zijn iPad had gedownload en het ieder jaar weer opnieuw las.