Ganesha_Japan

Een murti met oa Kangiten (Ganesh Bhagvaan)

Wist je dat tenminste 20 Hindu godheden regelmatig vereerd worden in Japan? Er zijn zelfs honderden schrijnen ter ere van alleen al de Godin Sarasvati in het land van de rijzende zon, naast ontelbare representaties van Lakshmi, Indra, Brahma, Ganesh, Garuda en andere godheden. Omdat de godheden via China aan Japan zijn geïntroduceerd, hebben ze Chinese namen in Japan.

Sarasvati (Benzaiten) wordt gezien als een van de “Zeven Geluks Godheden” en wordt vaak in de Japanse keuken geplaatst. Hozan-ji is een belangrijke tempel op de top van de berg Ikoma ter ere van Ganesh (Kangiten). Deze tempel stamt van de 6e eeuw, en is vandaag de dag nog erg populair, o.a. bij ondernemers.

benzaiten

Benzaiten, de Japanse versie van Sarasvati Mata

Zelfs godheden die vergeten zijn in India worden vereerd in Japan. Het Siddham schrift uit de 6e eeuw, dat verdwenen is uit India, is bewaard in Japan. ‘Beejaksharas’ (of etymologie van alfabeten) van Sanskriet in dit schrift wordt als heilig beschouwd en er wordt veel waarde aan gehecht. Iedere godheid heeft een ‘Beejakshara’ en deze worden vereerd door de mensen, ook al kunnen de meesten van hen de tekst niet lezen. Sommige Japanse graven worden versierd met het Sanskriet alfabet.

In Koyasan is er nogsteeds een school waar Sanskriet in Siddham geleerd wordt. Ook de mantra’s die binnen het Japanse Shintoïsme en Buddhisme gebruikt worden zijn afgeleid uit het Sanskriet: “On bai shira man taya sowaka,” is de Japanse uitspraak voor “Om vajraman taya swaha,” “On isha naya in tara ya sowaka,” is de Japanse uitspraak voor “Om isha naya yantraya swaha,” “On aganaya in maya sowaka,” is de Japanse uitspraak voor “Om Agnaya yan maya swaha.”

Japanse vrouwen bidden bij een tempel van Benzaiten (Sarasvati)

Japanse vrouwen bidden bij een tempel van Benzaiten (Sarasvati)

Van 11 januari 2016 t/m 21 Januari 2016 loopt er een exhibitie van fotograaf Benoy K. Behl in het Indiase Museum in Calcutta over de Hindu godheden in Japan.