We kijken films en lezen boeken over helden en dan denken we: “Kon ik maar vliegen!”, of “Was ik maar net zo sterk.” Ons wordt de illusie aangeleerd dat de superkrachten een persoon tot een held maken. Maar is dat echt zo? De superkrachten maken een persoon niet tot een held. Als jij zonder superkrachten een positief effect kunt hebben op je omgeving door mensen te helpen en te inspireren dan ben jij ook een held.

Wat wij mensen vaak vergeten, is dat wij grootse dingen kunnen doen in ons leven en in het leven van anderen. Het zijn vaak de kleine dingen waar wij niet bij stil staan die veel betekenen voor een ander. Denk maar bijvoorbeeld aan bijles geven aan een scholier die het even moeilijk heeft met een paar vakken, een medestudent helpen met een practicum of tentamen dat niet wilt lukken of een luisterend oor zijn voor een collega die het zwaar heeft op werk door privé zaken. Op die momenten realiseer je het niet, maar als je later hoort dat de scholier een master diploma heeft gehaald, de medestudent aan het promoveren is en dat je collega de problemen heeft overwonnen en nu veel positiever in het leven staat, dan kan je goed zien dat zo een kleine, misschien voor jou een niets betekenende, handeling later zoveel effect kan voor een mens kan hebben.

Om een held te zijn of te worden, heb je wel wat kern kwaliteiten nodig:

  • Een positieve houding: als je een positieve houding hebt dan zullen mensen graag bij je zijn en makkelijk met je kunnen praten over problemen. Zoek iets positiefs in een slechte situatie.

  • Onbaatzuchtigheid: Help niet iemand omdat je verwacht dat die persoon je weer gaat helpen. Help omdat het op dat moment het juiste is om te doen. Als je zelf geen oplossing hebt dan is er misschien iemand in je buurt of kunnen jullie samen een oplossing verzinnen.

  • Vrijgevigheid: Om voor iemand anders iets te betekenen moet je iets geven van jezelf dat van onschatbare waarde is en dat is je tijd. Neem de tijd en luister, sta open en vertel je eigen verhalen zodat anderen ook van jou kunnen leren.

De Bhagvad Gita leert ons dat wij mensen altijd Karma verrichten. Of wij er bewust van zijn of niet, en of wij het willen of niet, wij verrichten altijd Karma. Een mens heeft precies zo altijd een effect op zichzelf en op zijn omgeving, laat het dan maar een positief effect zijn.