yoga

Yoga is al enige tijd populair in het Westen. Populaire vormen van Yoga zijn Bikram Yoga, Power Yoga, Hatha Yoga, zwangerschaps Yoga, etc. De meeste mensen associëren  Yoga met fysieke oefeningen die helpen ontspannen en in sommige gevallen meditatie. Meestal weet men wel dat Yoga uit India komt, maar veel verder dan dat komen ze niet.

Meer dan fysieke oefeningen

Hoewel Yoga in het Westen vooral met fysieke en ademhalingsoefeningen (resp. Asana en Pranayama) wordt geassocieerd, is dit slechts een heel klein gedeelte van wat Yoga werkelijk is. Yoga betreft namelijk het verenigen met het goddelijke. Een aantal van de 1008 namen van Vishnuji zijn dan ook: “Hij die bereikt wordt door middel van Yoga,” “Hij die duidelijk zichtbaar is voor Yogi’s (Yoga beoefenaar),” en “Hij die gekend wordt door alle Yoga’s.”

In de Bhagavad Gita staat beschreven dat iedereen er naar moet streven om ieder moment in een toestand van Yoga te zijn. Dat wil niet zeggen dat iedereen zich continu bezig moet houden met Yoga houdingen en ademhalingsoefeningen. Yoga kan beoefend worden door middel van o.a. kennis (jnana), meditatie (dhyana), devotie (bhakti), analyse (sankhya) en handelingen (karma). Hoe je dit moet doen staat in de Yoga Sutra’s en de Bhagavad Gita.

Bhagavad Gita

In de Bhagavad Gita worden verschillende vormen van Yoga uitgelegd. De Yoga zoals de meeste mensen in het Westen die kennen, valt onder Karma Yoga, handelen. Er wordt uitgelegd dat bij het handelen belangrijk is om te focussen op de handeling en niet op het resultaat. Mensen die diep religieus zijn en een sterke persoonlijke band voelen met het goddelijke en zich bezig houden met devotie, zijn bezig met Bhakti Yoga, voor hun is dit een goede manier om zich te verenigen met het goddelijke. Andere mensen die juist analytisch zijn aangelegd focussen zich op Sankhya Yoga: het onderzoeken van de creatie en het uitvoeren van experimenten om de schepping beter te begrijpen (wetenschap). Geleerden houden zich aan de andere kant liever bezig met het opdoen van kennis, via geschriften of andere media en houden zich bezig met Jnana Yoga. En mensen die mediteren houden zich bezig met Dhyana Yoga. De oplettende lezer zal opgemerkt hebben dat eigenlijk alles in het leven te maken heeft met Yoga. En door alles te benaderen met de juiste attitude, intentie en methode, verrijk je ieder aspect in je leven met Yoga.

Ashtanga Yoga

De oorsprong van Yoga ligt bij Shivji, welke vrijwel constant in een toestand van meditatie is. Hij wordt ook wel Maha Yogi (Grote Yogi) genoemd en de Yoga Sutra’s van Maharishi Patanjali, welke de basis vormt van alle Yoga, is een beschrijving in acht stappen (Ashtanga Yoga) van hoe Yoga door Shiv Bhagvaan beoefend wordt:

 • Yama: hoe wij ons relateren met de externe wereld
 • Niyama: hoe wij ons relateren met onze innerlijke wereld
 • Asana: beheersing van het lichaam
 • Pranayam: beheersing van de adem
 • Pratyahara: terugtrekking van de zintuigen van externe objecten
 • Dharana: concentratie op een enkel onderwerp
 • Dhyana: meditatie
 • Samadhi: eenheid met het onderwerp van meditatie

Ashtanga Yoga helpt je in je spirituele vooruitgang. En met spirituele vooruitgang komt beheersing van de geest. Door zelfbeheersing van je lichaam en zelfbeheersing van je geest heb je de middelen om je ego te verslaan. Het is namelijk de ego die de mens scheidt van het goddelijke.

Het geheim van succesvol Yoga

De Yoga Sutras leert ons dat om succesvol Yoga te beoefenen en belangrijker nog, succesvol in het leven te zijn, het nodig is om je te focussen op de volgende zaken:

 • Satya: Eerlijkheid. Bij eerlijkheid denken de meeste mensen aan eerlijkheid naar anderen toe. Belangrijker dan dat is eerlijkheid naar jezelf toe. Pas wanneer je eerlijk naar jezelf toe bent, kun je de juiste keuzes in het leven maken.  Veel mensen dragen een masker. Onder bepaalde omstandigheden, in bepaald gezelschap doen ze zich anders voor, of compromiteren ze hun eigen waarden. Voor je werk moet je bijvoorbeeld dingen doen of meegaan met keuzes van anderen die tegen wat je juist vindt indruisen. Wanneer je dit vaak genoeg doet, wordt het masker één met je. Het wordt onderdeel van je identiteit, je kan het dan ook niet meer af doen. Ieder mens heeft als het ware een stemmetje in zich die hun verteld wat juist en niet juist is. Door steeds een masker te dragen en jezelf te compromiteren, train je jezelf om dat stemmetje niet te horen.
 • Ahimsa: Geweldloosheid. Ook bij geweldloosheid denkt men in eerste instantie aan anderen geen geweld aan doen. Maar net als met eerlijkheid is het nog belangrijk om jezelf geen geweld aan te doen. Dit betekent dat je jezelf niet schaadt, bijvoorbeeld doormiddel van drinken, roken, drugs, en andere dingen die slecht voor je zijn.
 • Asteya: Begeerteloosheid. Bij begeerteloosheid denkt men vaak aan begeerte van materiële zaken of personen. Maar begeerteloosheid gaat zo ver dat het verlangen om ergens bij te horen ook moet verdwijnen. Vaak doen mensen dingen die ze eigenlijk niet willen doen om geaccepteerd te worden in een groep, waardoor ze uiteindelijk dingen doen die hun leven schaden. Drank gebruik, roken en drugs zijn bijvoorbeeld zaken die voornamelijk starten wanneer iemand mee wilt doen met een bepaalde groep mensen.
 • Brahmacharya: Leven in lijn met het goddelijke. Dit wil niet zeggen dat we ons aan allerlei regels dienen te houden die door een religie wordt opgelegd, zoals bijvoorbeeld binnen het Christendom en de Islam. Het houdt in dat je je realiseert dat je een ziel bent met een lichaam, in plaats van een lichaam met een ziel en dat deze ziel een vonk is van het goddelijke en dat ook in anderen zien.

Yoga onder andere noemers

De principes van yoga zijn vandaag de dag ook terug te vinden in andere vormen. Een voorbeeld is Mindfulness, die zijn oorsprong vindt in het Boeddhisme en welke in het Westen steeds meer populariteit geniet. Een ander voorbeeld is kungfu. Veel mensen associëren kungfu met Chinese gevechtskunst, maar het kan beter omschreven worden als “verwerving van een vaardigheid door hard werken.”  Je kan dus goede kungfu hebben in het koken, of calligraferen, of wat dan ook. Om een goede kungfu ergens in te hebben, moeten de principes van Ashtanga Yoga gevolgd worden.

Of je het via Mindfulness doet, via kungfu, hatha yoga, ashtanga yoga of een van de vele vormen van yoga, de principes van yoga verrijken ieders leven.