gayatri mantra

De Gayatri Mantra in het Sanskrit

Een mantra is een collectie van letters die bijdragen aan het verwerven van het gunstige en het overwinnen van obstakels. Het woord mantra bestaat uit ‘Man’ en ‘Tra’. ‘Man’ refereert naar de geest en contemplatie. ‘Tra’ verwijst naar de vitale energie en bescherming.

Op een later niveau betekent het bezinning vanwaar kennis over de eenheid met het hele Universum aan een persoon geschonken wordt. Op dit niveau stopt de bezinning, lost de geest op en houdt de mantra op. De persoon ontvangt dan verlossing van de cyclus van geboorte en dood.

Mantra’s zelf zijn geluiden gebaseerd op energie. De Vedische metafysische traditie legt uit dat het lichaam is opgebouwd uit een combinatie van vijf elementen en de eerste daarvan is geluid. Studies naar de symboliek van geluid suggereren dat vocale geluiden een betekenis hebben ongeacht of wij daarvan bewust zijn. Er kunnen zelfs meerdere lagen geassocieerd worden met elk geluid en al begrijpen we ze niet altijd even goed, mantra’s zijn zeker niet betekenisloos. Geen enkele vocale uiting is geheel zonder betekenis.

De voordelen van het reciteren van de mantra zijn onder meer spirituele groei, vernietiging van innerlijk kwaad, verwerving van spirituele krachten, verlossing van zonden en zuivering van spraak.

Het reciteren van een mantra is niet hetzelfde als het reciteren van de Naam van Bhagvaan. Er zijn vele regels en reguleringen met betrekking tot het reciteren van een mantra, wat niet het geval is bij het reciteren van de Naam van Bhagvaan. Het reciteren van een mantra moet bijvoorbeeld gebeuren op een lokatie die saattvik (rein) is, terwijl het reciteren van de Naam van God overal en altijd gedaan mag worden.

Spirituele energie gegenereerd door een mantra helpt ons obstakels te overwinnen en ons innerlijk te zuiveren. Het is een middel om spiritueel te groeien en energetisch sterker verbonden te zijn met de natuur. Iedere mantra heeft een specifiek effect en helpt de persoon op een specifieke manier.

De beste manier om te weten welke mantra je kunt reciteren is door een gecertificeerde Guru te vragen om begeleiding. Een ander manier is om te zelf te kijken met welke mantra het “klikt” nadat je goed onderzoek hebt gedaan en hebt nagedacht over wat de mantra betekent en waar het voor bedoeld is.