Navratri, de negen nachten van Shakti, de oerenergie van de cosmos, is een belangrijke periode binnen Sanatan Dharm waar miljoenen Hindoes de vrouwelijke vorm van Bhagvaan (God) aanbidden en zich bezinnen op de energie dat door ons allemaal vloeit.

Navratri vindt namelijk 5 keer per jaar plaats en allemaal hebben ze hun eigen naam.

  1. Vasanta Navaratri: Vasant Navratri kennen wij als de eerste Navratri en valt in de lente (maart/april) en is opgedragen aan de negen vormen van Shakti Mata. Chaitra Navratri en Ram Navratri zijn andere namen;
  2. Gupta Navaratri: Gupta Navratri, ook wel Ashadha, Gayatri of Shakambhari Navatrai genoemd is ook opgedragen aan de negen vormen van Shakti Mata, maar valt in de maand Ashadha (juni/juli). Gupta Navaratri wordt gehouden tijdens de Ashadha Shukla Paksha (wassende maan).
  3. Shardiya Navaratri: Shardiya Navratri kennen wij als de tweede Navratri en net als Chaitra Navratri wordt deze groots gevierd. Shardiya Navratri begint op de eerste dag van de lichte maandhelft van de maand Ashvina (september/oktober).
  4. Paush Navaratri: Paush Navaratri valt in de maand Paush (december/januari) tijdens de Paush Shukla Paksha (wassende maan).
  5. Magha Navaratri: Magha Navaratri wordt gevierd in de maand Magha (januari/februari) tijdens de Magha Shukla Paksha (wassende maan).