krishna met koeienShri Krishna Janamashtami, ook wel bekend als Shri Krishna Jayanti wordt op verschillende dagen gevierd volgens de verschillende Hindu kalenders.

In het jaar 2018 wordt Shri Krishna Janamashtami gevierd op 2 september. Dit zal gebeuren in voornamelijk Noord-India en vele andere delen van de wereld. Maar in Zuid-India zijn er ook grote groepen mensen met een  Malayam achtergrond, bijvoorbeeld uit de staat Kerala, waar Janamashtami gevierd zal worden op 3 Augustus.

Om te begrijpen waarom er een verschil van bijna een maand kan zijn in het vieren van Janamashtami is het belangrijk om te begrijpen hoe de datum wordt bepaald.

Volgens de Hindu astrologie verscheen Shri Krishna Bhagvaan toen de maan astrologisch in de regio (huis) van Taurus/Vrishabha bij de Rohini Nakshatra (ster) op de achtste dag van de tweede maandhelft van de maand Shravan stond. Dit is de Bhadrapada Krishnapaksha volgens de noord Indiase kalender. Aan al deze criteria moeten voldaan worden als de exacte datum gevonden moet worden voor de verschijning van Krishna Bhagvaan. Maar meestal kan er niet altijd voldaan worden aan al deze criteria met de verschillende Hindu kalenders omdat de sterren en maan niet jaarlijks precies op deze zelfde positie komen te staan ten opzichte van de aarde.

Dit is waarom de verschillende groeperingen in India hun eigen prioriteiten hebben gesteld om Shri Krishna Jayanti te vieren.

Voor de ene groep is de achtste dag van de donkere maandhelft het belangrijkste criterium (Ashtami). Voor de andere groep is de stand van de Rohini ster de belangrijkste factor.

Over de verschillen in de Hindu kalenders in India zal er binnenkort een artikel verschijnen.