Navratri betekent letterlijk “negen nachten”. Het zijn de 9 nachten waarin wij Bhagvaan/God aanbidden in de vorm van dé Oermoeder; de energie waaruit alle materie is ontstaan. Het is ook de kracht van vernieuwing en de kracht van schepping. De kracht die in alle schepselen voorkomt, maar zich vooral manifesteert in het vrouwelijke aspect van creatie. Daarom dat tijdens Navratri de vrouw centraal staat.

8 of 9?
Dit jaar, is het op 8 april de eerste dag van Navratri en het zal duren tot en met 15 april. Dat zijn in totaal 8 dagen en geen 9 dagen. Dit lijkt op een contradictie als je niet weet hoe de heilige dagen geteld worden.

Tithi’s
In het Hinduisme worden de heilige dagen geteld met Tithi’s. Een Tithi is een maan-dag (niet de 2e dag van een week). Dit betekent dat een dag niet berekend wordt met de stand van de zon, maar met de stand van o.a. de maan en de sterrenstanden. Een zon-dag en een maan-dag lopen niet altijd synchroon met elkaar.

2 in 1
Tijdens de huidige Navratri vallen de 1e en de 2e Tithi binnen de zelfde dag. Dat betekent dat wij (volgens de westerse kalender) op de 1e dag van Navratri zowel de 1e als de 2e Tithi hebben en vieren. De andere dagen lopen vrij synchroon en zullen normaal verlopen. Maar doordat de 1e en 2e Tithis op 1 dag vallen, vieren wij het op 8 dagen, maar op 9 Tithi’s.

Maan kalender
De maan is het hemellichaam dat het dichtst bij ons is en dus de meeste invloed kan uitoefenen op ons lichaam en geest. Het is te zien in de natuur, bijvoorbeeld eb en vloed, en het is waar te nemen op ons menselijk lichaam. Hoewel subtieler maar toch waarneembaar voor hen die aan Yoga/Meditatie doen, heeft de maan ook effect op de geest en onze spirituele ontwikkeling. Dit is waarom er bij Hindu heilige dagen meer rekening wordt gehouden met de stand van de maan, dan de stand van de zon.