Vasant Panchami (in Hindi: वसन्त पञ्चमी, in Sarnami: Basant Panchami ), ook wel door Mata-Bhakts bekend als Shri Panchami (श्रीपञ्चमी) is een heilige dag in Sanatan Dharm waar de goddelijke manifestatie in de vorm van Sarasvati Mata (moeder Sarasvati) wordt vereerd. Het komt één keer per jaar voor op de vijfde dag (vandaar Panchami) van de Hindumaand Mag (midden januari tot en met midden februari). Vasant betekent lente en duidt aan dat het lenteseizoen wordt verwelkomd.

Het was op deze dag dat Sarasvati Mata Zich manifesteerde voor zowel de Devta’s als de mensheid om taal, kunst, cultuur, muziek en zang op te wekken. Het is door Haar zegen en stimulans dat deze kwaliteiten zich hebben ontwikkeld in de mensheid.

Er zijn twee kleuren die significant zijn op deze heilige dag. Als eerst wit, wat de belangrijkste kleur is van Mata Sarasvati. Wit symboliseert eerlijkheid, reinheid en openheid voor kennis. Vandaar dat ook witte bloemen worden geofferd aan Mata Sarasvati.

Ook is geel een belangrijke kleur. Het symboliseert een nieuw begin. De pracht van het leven dat gevuld kan worden met nieuwe hoop, nieuwe kennis en nieuwe mogelijkheden. Vandaar dat voor Mata Sarasvati ook gele bloemen worden geofferd, of dat er gele kledingstukken worden geplaatst op Haar Murti.

Op Vasant Panchami wordt er een plantje geplant en tot aan Holika Dahan worden strohalmen, takjes en ander brandbaar materiaal toegevoegd dat dient als brandstapel. Vasant Panchami luidt dan ook een nieuwe cyclus tot aan Holika Dahan in.