Omdat Mata Sarasvati primair staat voor kennis en wijsheid wordt de nadruk op deze dag gelegd op het vergaren van kennis. Dit is ook de reden waarom vroeger binnen het Hinduïsme het schooljaar begon op Vasant Panchami. De deuren van de school werden geopend met het gebed naar Mata Sarasvati waarna er een jaar van het vergaren van kennis en wijsheid startte.

Nu wordt het op Hindu scholen gevierd door op deze dag speciale aandacht aan Mata te geven en Haar te danken voor de kennis die wij mogen vergaren op school. Veel studenten plaatsen hun schoolschriften, boeken en zelfs hun pennen en potloden bij de voeten van de Murti van Mata zodat Zij deze instrumenten van kennisoverdracht zal zegenen.

Omdat Mata Sarasvati ook staat voor kunst en zij de innerlijke muze is in de mens, eren kunstenaars Haar ook op deze dag. Na een gebed te richten op Haar, starten zij met hun grote projecten zoals schilderijen, het schrijven van proza, het componeren van liederen of het maken van ontwerpen.

Op deze dag worden Pandits en Brahmins, de leraren van de Dharmische kennis, ook bedankt voor hun opoffering om deze kennis over te dragen en in leven te houden, door hen wat eten te geven.

Het is dankzij onze voorouders dat wij onze cultuur en kennis overgeleverd hebben gekregen. Zij hebben door hun opofferingen ervoor gezorgd dat wij onze Sanatan Dharm niet zijn vergeten. Het is daarom dat op deze dag onze voorouders worden vereerd en bedankt, waar hun ziel ook moge zijn. Dit wordt Pitru Tarpan genoemd.

In India doen mensen die het zich kunnen permitteren een Yatra (heilige reis) naar de rivier met dezelfde naam Sarasvati. Daar doet men ook een offer met bijvoorbeeld water, melk en een bloem aan Mata waarna er meestal een bad genomen wordt om een nieuw begin van het vergaren van kennis en wijsheid te initiëren.

Hindu’s vieren Vasant Panchami ook thuis. Door vroeg op te staan en de dag te beginnen tijdens de Brahma Muhrat (voor zon’s opkomst rond 04:00 en 06:00). Er wordt prathna/puja gedaan bij de Murti van Mata Sarasvati door een dia voor Haar aan te maken en mantra’s, bhajans of de Sarasvati Chalisa op te zeggen. Hierna wordt er meestal in volle vreugde de dag verder gevierd door zoetigheden onder familie en vrienden te verdelen, en  samen te praten over de wijze overleveringen en lessen die wij hebben gehad van leraren, Guru’s, voorouders en boeken.