tulsidas-4Gosvami Tulsidas (1497/1532-1623) was een geleerde filosoof en dichter. Hoewel hij vele werken heeft geproduceerd, staat hij het meest bekend om de epos Shri Ramcharitmanas (de moderne Ramayan in de taal Awadhi) en de Hanuman Chalisa. Op de zevende dag van de wassende maan helft van de Vedische maand Sravana wordt Tulsidas Jayanti gevierd. Dit valt jaarlijks in juli of augustus.

Tulsidas heeft de spirituele boodschappen van Shri Ram, die duizenden jaren eerder door Maharishi Valmiki waren geschreven in de originele Ramayan, herschreven in een simpelere taal (Avadhi) om spiritualiteit beschikbaar te maken voor een groter publiek. 

De Hanuman Chalisa wordt door miljoenen mensen dagelijks gelezen of gezongen om kracht en wijsheid op te roepen in de devoot. Het was Tulsidas die de Hanuman Chalisa had geschreven om de spirituele en materiële beschrijving te geven van Hanuman-Ji, de grote devoot van Shri Ram. 

ramlilaOm de spirituele boodschappen van de Ramayan bekender te maken, heeft Tuslidas de Ramlila uitgevonden en vele stukken in het begin geschreven waar toneelspelers delen uit de Ramayan gingen uitbeelden met zang, dans en acteerwerk. Zo werd de Ramayan ook toegankelijk voor de mensen die niet in staat waren om te lezen. Zelfs in zijn tijd spreidde de Ramayan tot naar Indonesie en Naipal. Nu is er geen continent waar er geen Ramlila wordt gehouden. In landen als Nederland en Suriname worden er regelmatig Ramlila optreden gedaan. Deze vorm van verspreiden van kennis en devotie is dank zij Tulsidas aan de mens gegen en is tot op de dag van vandaag heel effectief. 

Tuslidas heeft voor het grootste deel van zijn leven gewoon in Varanasi. De bekende Tulsi Ghat (bij Ganges rivier in Varanasi) is genoemd naar hem, omdat hij daar heeft gezeten en veel van zijn gedichten heeft gecomponeerd. De bekende Sankatmochan Mandir die toegewijd is aan Hanuman-Ji is volgens overleveringen opgericht door Tulsidas zelf. 

Aan het eind van de Ramayan vertelt Gosvami Tulsidas waarom hij de Ramayan heeft geschreven: Om de onwetendheid over het menselijk bestaan weg te werken en wijsheid en bhakti in de mens te plaatsen, maar ook om eenheid te creëren onder de mensen met liefde en respect voor zelf, de natuur en God.

Gosvami Tulsidas heeft behalve de Ramayan, ook de Hanuman Chalisa opgesteld, 12 mandirs opgericht, de Ram Lila opgericht, nationale taal ingevoerd, en zelfs de manier hoe mandirs gedraaid moeten worden vernieuwd. Het is dankzij Gosvami Tulsidas dat men Hindi/Avadhi in de mandirs als voertaal ging gebruiken in plaats van Sanskrit.

Gosvami Tulsidas is een groot voorbeeld voor vele Hindoes vanwege zijn bhakti, zijn vastberadenheid om Bhagvaan te ontmoeten, zijn harde werk voor de Dharm en devotie om zijn werk zo goed mogelijk op aarde uit te voeren. Laten wij lering trekken uit zijn leven en goed gebruik maken van zijn kennis om ook ons eigen leven te verlichten. Moge ieder een gezegend Tulsidas Jayanti hebben.