Surya grahanSurya Grahan kan vertaald worden als zonsverduistering. In 2015 zal het geschieden op 20 maart. Zonsverduistering is het proces waar er tussen de aarde en de zon de maan op dusdanige manier beweegt waardoor heel de zon bedekt lijkt vanuit het perspectief van de aarde.

Er zijn verschillende geschriften zoals de Manu Smriti, de Atharva Veda en de Grahalaghava die ons meer informatie geven over zonsverduistering. De stralingen van de zon hebben alle aspecten van de gunas (Sata, Raja en Tama). Maar tijdens zonsverduistering komen alleen de Raja en de Tama stralen door. Dit heeft een ongebalanceerd effect op alles op aarde. Er wordt ook gezegd dat het effect van de zonsverduistering begint rond 12 uren voor de werkelijke zonsverduistering en blijft doorwerken tot ongeveer 9 uren na zonsverduistering.

surya_grahanEr zijn verschillende verhalen die gepaard gaan met zonsverduistering. Aan kinderen wordt er verteld dat zij voorzichtig moeten zijn omdat er een demoon is die de zon probeert op te eten, maar hun niets kan doen zolang zij mediteren. Maar dit zijn verhalen om jongeren te leren om tijdens deze periode voorzichtig te zijn en hun energie te gebruiken voor meditatie en gebed.

Tijdens deze periode wordt voedsel niet gezien als spiritueel voedend. Daarom vast men wanneer er zonsverduistering is. Na zonsverduistering wordt voedsel besprenkeld met gezegend water (bijvoorbeeld met het tulsi plantje). Ook nemen mensen een bad en gaan ze mediteren, mantra’s reciteren of bidden.

Alles wordt op een rustige en voorzichtige tempo gedaan. Belangrijke zaken en plechtigheden worden vaak uitgesteld of op een sombere manier uitgevoerd. Wel gaat men gewoon de deur uit nadat men heeft gebeden of gemediteerd.

Er wordt wel aangeraden dat zwangere vrouwen tijdens de momenten van zonsverduistering niet buiten gaan staan. Dit is ter bescherming van het ongeboren kind die nog gevoelig is voor krachtige stralen die tijdens deze periode over ons heen komen.

Omdat de maan een positief effect heeft op het water wordt er ook gezegd dat water het enige is dat nog een positief effect heeft op de mens bij een zonsverduistering. Na deze periode neemt men weer een bad. Water wordt gezien als een geleider van verschillende soorten energie. Dus om het negatieve weg te geleiden neemt men een bad waarna men weer de dagelijkse activiteiten voortzet.

 

zonsverduistering_sliderFeiten over de zonsverduistering van 20 maart

  • Het is de eerste zonsverduistering van 2015 en de laatste zonsverduistering volgens de Hindoe kalender. De volgende zonsverduistering zal zijn op 13 september 2015; deze zal een gedeeltelijke zonsverduistering zijn. Er zullen ook twee maansverduisteringen zijn op 4 april en 28 september.
  • Op het einde van 20 maart valt ook de lente equinox. Dit is ook het begin van de Hindoe nieuw jaar die start op dezelfde dag. Dit is voor het laatst gebeurd in 1662 en zal pas weer gebeuren op 20 maart 2034.
  • Al 12 uren voor de zonsverduistering zal de maan de kortste afstand met de aarde hebben waardoor het op z’n grootst eruit ziet. Dit wordt een Supermaan genoemd.
  • Deze zonsverduistering zal het best gezien worden in bij de Faroe eilanden en boven de Atlantische oceaan binnen een straal van 483 kilometer. Maar op vele andere plaatsen, inclusief Nederland zal het ook vrij goed te zien zijn als het niet sterk bewolkt is.
  • Deze zonsverduistering zal kort en krachtig zijn en maar 2 minuut en 40 seconden duren. Maar het zal alle elementen bevatten van een zonsverduistering. De Bailey kralen, de diamanten kring, de chromosfeer, de corona en de schaduwbanden.
  • Er zal twee weken later op 4 april een maansverduistering plaatsvinden. Een maansverduistering komt twee weken voor of na een zonsverduistering. Op 4 april zal er een bloedmaan (bloodmoon) te zien zijn boven de America’s, Australie en Azie.