straathonden

Straathonden die in Delhi op de weg liggen

In heel veel landen krijgen worden straathonden opgenomen in een opvang kennel waar zij voor een tijdje gevoed en verzorgd worden met de hoop dat ze spoedig geadopteerd worden. Worden zij niet geadopteerd dan worden zij gedood door inslapen; het spuiten van verdoving en gif tegelijkertijd.

In New Delhi, India, daarentegen is men een campagne gestart om straathonden te redden door hun politie training te geven. Zo worden zij gemaakt tot waakhonden, speurhonden en beveiligingshonden. Het is al een tijdje de gewoon van burgers in New Delhi om honden van de straat te nemen en ze zelf te trainen tot waakhonden tegen inbrekers. Dit is voor het eerst dat de regering dit initiatief van de burgers heeft overgenomen om het vanuit de staat te doen.

Speciale hondentrainers zullen gebruikt worden om de honden klaar te stomen als waakhonden in het pas gelanceerde programma ‘may I help you?’. Dit is een programma met als doel om de straten van New Delhi veiliger te maken en burgers te assisteren op straat.

“As deze honden toch op de publieke wegen zullen lopen, dan kunnen ze even goed werken”, zegt de voorzitter van de civiele sector, Jalaj Shrivastava. “Het idee is om de honden op te vangen en te trainen als waakhonden”, voegt hij toe. Er zijn al 40 honden trainers ingezet en het aantal zal oplopen tot 700.

“Maar wij verwachten niet dat straathonden optimaal zullen functioneren en bommen en drugs zullen kunnen vinden”, zegt Shrivastava. Delhi kent veel straathonden waarvan velen rustig en vriendelijk zijn, maar waarvan er ook een aantal agressief zijn en blaffen tegen voetgangers. Er zijn veel incidenten van mensen die gebeten zijn door honden.

“Het doel van dit project is tweedelig. Als eerst de honden van de straten te halen en hierdoor overlast te verminderen. En dan de straten veiliger te maken door goedgetrainde waakhonden te plaatsen”, zegt Shrivastava.

In 2009 werd er gemeten dat er in New Delhi ongeveer 260.000 honden wonen.

“Dit project zal straathonden herintegreren in de maatschappij en ook de bevolking dienen”, zegt Radha Unnikrishnan een dieren activist. De honden zullen gevaccineerd en gevoed worden.

Het Hindoeisme verbied het onnodig doden van dieren. Vandaar dat er een wet was ingevoerd die het verbied dat straathonden gedood mogen worden. Als gevolg hiervan is het aantal straathonden flink gestegen. Dit is een poging om toch de principe van Ahimsa (geweldloosheid) toe te passen waar zowel mens als dier baat bij kunnen hebben.