Maa-SitaOp Sita Navmi wordt de geboorte van Sita Mata gevierd. Zij is de avatar van Laksmi Mata en de belichaming van devotie en reinheid. Het wordt gevierd op de negende dag van de lichte maanhelft van de Hindoe maand Vaisakhya. In 2017 valt dit op 4 mei.

De meesten kennen Sita Mata wel of hebben wel eens van Haar gehoord door verhalen uit de Ramayan. Zij werd geadopteerd door koning Janak en zijn vrouw toen zij uit de aarde verscheen uit zijn akkers. Zij was de vrouw van Ram Bhagvaan, Zij vormde een deel van Hem. Voor de meeste Hindu’s is Sita Mata het ideale voorbeeld van hoe een vrouw hoort te zijn. Maar hoe was Zij eigenlijk? Sita Mata was een Vrouw die van jongs af aan met liefde en zorg opgevoed werd tot een sterke maar trouwe vrouw. Zij was niet gehecht aan materiële zaken ondanks dat Ze is opgegroeid in een paleis vol rijkdommen.

lord_rama_and_mata_sita_beautiful-otherHet moment dat Ram Bhagvaan naar het bos werd verbannen, twijfelde ze geen moment om met Haar Man mee te gaan. Het leven in het bos werd Haar afgeraden omdat het te zwaar voor Haar zou zijn, maar dat maakte Haar niet uit, Ze wilde er voor Haar Man zijn en Ze wist dat door Haar bhakti, Zij het leven heel goed aan zou kunnen. Ze bracht de tijd in het bos dan ook met veel plezier door.

Zij toonde veel kracht en zelfverzekerdheid toen Zij ontvoerd was door de Ravan, de demonische koning van Lanka. Door Haar devotie voor Ram Bhagvaan en haar innerlijke kracht kon Ravan Haar noch mentaal, noch fysiek overmeesteren. Door haar zegen vloog de staart van Hanuman Bhagvaan niet in brand toen de troepen van Ravan Hanuman gevangen hadden genomen en hem wilden straffen. Zij bad en stuurde haar shakti (energie) naar Shri Ram zodat hij niet gewond zou raken tijdens de oorlog om haar te bevrijden. Zij was de enige met uitzondering van Ram Bhagvaan die de de kracht had om Zijn boog op te tillen. Zij had van jongs af aan een beland gevonden tussen poëzie, filosofie en gevechtskunst en was geleerd in de Dharm. Haar talenten en innerlijke kwaliteiten hebben haar tot een uniek voorbeeld gemaakt voor miljoenen Hindu vrouwen over de hele wereld om kracht uit te putten en het leven te verbeteren.

sita-with-luv-and-kush-CH85_lZij heeft ook heel veel kracht getoond toen Zij besloot om een tijdje na haar bevrijding te wonen in een ashram in plaats van met Ram Bhagvaan te leven in Ayodhya. Dit deed ze om Hem te beschermen van kritiek vanuit het volk. Maar zelfs toen veranderde de liefde tussen Hen niet. Zij bleven devoten van elkaar waar tijd en afstand niks uitmaakten. Zij gaf hem twee zonen. Lav en Kush, die Zij in de ashram in hun jongere jaren had opgevoed en de Dharm had geleerd.

Tot op de dag van vandaag wordt Sita Mata geëerd en zijn er vele boeken geschreven die alleen over Haar gaan. Zonder haar was er geen Ram Bhagvaan en zonder Haar zou Hij zijn missie op aarde niet kunnen uitvoeren. Waar Ram Bhagvaan wordt geëerd wordt Sita Mata geëerd. Daarom wordt Haar naam altijd voor de Zijne genoemd. Sita-Ram.

4 R