hindoe kleurenVoor Hindoes spelen kleuren een belangrijke rol die stijgt boven decoratieve waarden. Kleuren weergeven licht met een specifieke energetische lading. De juiste combinatie is in staat om een persoon vrolijk te maken en te helpen om een positieve houding te hebben. Zo ook kan de verkeerde combinatie een persoon depressief maken of anders ongunstig beïnvloeden. De gunstige en ongunstige combinaties verschillen per persoon. Vandaar dat vele hindus bij het inrichten van hun huis hun gunstige kleuren laten bepalen door specialisten in Ayurveda (Hindoe gezondheidsspecialisten) en Vastu Shastra (Hindoe binnenhuisarchitecten).

Er zijn ook een aantal standaard kleuren die heel vaak gebruikt worden door hindoes tijdens rituelen en festiviteiten. Rood, geel, groen, wit en oranje zijn de meest gebruikte kleuren.

Rood

Rood staat voor sensualiteit en reinheid. In het Hindoeïsme is rood één van de meest gebruikte kleuren bij festiviteiten zoals het huwelijk (de bruid heeft kledij met voornamelijk rood aan), bij geboorte van een kind, heilige feestdagen en ook op herdenkingsdagen. Een rode tilak (stip of streep op het voorhoofd) tijdens ceremoniën en festiviteiten zie je vaak. En een getrouwde vrouw doet vaak ook rode vermilion op haar haarscheiding. Rode vermilion wordt ook geofferd aan God tijdens rituelen. En in verschillende stromingen van het Hindoeïsme wordt een vrouw’s lichaam in het rood gewikkeld bij de crematie omdat rood ook gezien wordt als de kleur van God in vrouwelijke vorm (de Oermoeder).

Saffraan

Saffraan (oranje) wordt gezien als de meest heilige kleur in het Hindoeïsme. Het vertegenwoordigt vuur, wijsheid, onthouding en discipline. Vele Hindoe geleerden hebben oranje in hun kleding verweven (bijvoorbeeld een sjaal). Ook zijn er asceten die afstand hebben gedaan van de wereld en op zoek zijn naar verlichting door middel van meditatie die zich dan geheel in het oranje kleden. Deze kleur symboliseert namelijk ook de zoektocht naar het licht of verlichting. Daarnaast wordt het ook gezien als een kleur van geluk; vandaar dat de krijgers om hun middel een riem of vlag van de kleur oranje dragen.

Groen

Groen wordt gezien als een kleur van feest. Het symboliseert het leven, de natuur en moeder Aarde (Dharti Mata). Ook symboliseert het geld en rijkdom. In de meeste stromingen wordt groen vermeden bij een overlijden omdat dit het tegenovergestelde symboliseert.

Geel

Geel wordt gezien als de kleur van kennis en lering. Het symboliseert ook rust en vrede (shanti), meditatie en mentale ontwikkeling. Het is de kleur van lente en is bedoeld om de geest te activeren. De kleur van Shri Vishnu’s kleding is geel, wat symboliseert dat Hij staat voor kennis en ontwikkeling. Vandaar dat ook Shri Krishna en Shri Ganesh ook vaak afgebeeld worden in gele gewaden, omdat ook zij volgens de geschriften voor deze principes staan.

Wit

Wit wordt gezien als een samenvoeging van 7 verschillende hoofdkleuren en dus ook de bovengenoemde kleuren. Daarom wordt het gezien als een samenvoeging van al de kwaliteiten die deze kleuren symboliseren. Ook vertegenwoordigt het reinheid, netheid, vrede en kennis. Mata Sarasvati (Godin van kennis) wordt altijd afgebeeld in het wit op een witte lotus. In vele afbeeldingen van God wordt ook de kleur wit in verwerkt. Asceten zetten op hun voorhoofd tijdens bepaalde rituelen ook witte as. Wit wordt ook gezien als de kleur van rouwen en sereniteit. Tijdens rouwdiensten dragen Hindoes voornamelijk wit.

Blauw

Blauw wordt gezien als de kleur van moed, vastberadenheid, het overbruggen van moeilijk situaties, stabiliteit in denken. Omdat Shri Ram en Shri Krishna hun hele leven hebben besteed aan het beschermen van de mensheid en het kwade te verslaan worden zij haast altijd afgebeeld in het blauw.