Krishna Janamashtam Mandir

De Shri Krishna Janamashtam Mandir in Mathura

Krishna Jayanti wordt groot gevierd door vele Hindoes over de hele wereld. Huizen, mandirs (tempels) en bedevaartplaatsen worden prachtig versierd om de komst van de Almachtige op aarde te herdenken en met vreugde en dankbaarheid te vieren.

Op deze dag wordt er gevast, gebeden, gemediteerd, puja’s (rituelen) worden uitgevoerd, devotionele liederen worden gezongen, donaties worden gedaan, lekkernijen worden gemaakt en uitgedeeld, verhalen worden verteld en spelletjes worden gespeeld.

De meest bekende mantra’s die gereciteerd worden zijn:

  • Aum namo Bhagavate Vasudevaya
  • Hare Krishna Hare Krishna, Krishna Krishna Hare Hare
Krishna Mandir Patan

Hindoes in de Krishna Mandir in Patan, India, vieren Janamashtami

Tijdens de puja worden er bloemen, water, fruit, bladeren en dia’s (olielampen) geofferd. In de Bhagvad Gita staat dat God de simpelste offers (water, bladeren, bloemen, fruit) accepteert, zolang het met liefde wordt gedaan. Er wordt dan verteld dat Hij tevreden was met het gebroken rijst van zijn devoot Sudama, een tulsi blad van Draupadi, een bananenschil van Vidurani en een bloem van Gajraj. Bidden voor Shri Krishna vergt alleen maar liefde en verder niets. Vandaar dat er honderden miljoenen mensen op deze dag op hun eigen simpele manier Hem zullen vereren in hun huis, in de mandir, op werk, tussen vrienden en familie of in hun eentje.

devoten vieren janamashtami

Hindoe devoten vieren Krishna Janamashtami

Het wordt op deze dag als gunstig gezien om te vasten en te reflecteren op de wijze lessen van Shri Krishna die vertolkt zijn in de Shrimad Bhagvad Gita, of de Shrimad Bhagvad Maha Purana. Maar het aller belangrijkste is het zien van jezelf in een ander en liefde en devotie gezamenlijk te uiten naar de Almachtige met wie wij allemaal één zijn.

Meestal beginnen de festiviteiten in de avonduren en begint het pas echt rond middernacht; de tijd dat Shri Krishna Bhagvaan verscheen in Mathura meer dan 5000 jaar terug.