Spiritual awakeningMaha Shivratri wordt door Hindu’s, en in het bijzonder degenen die de Sanatan Dharm volgen, als de meest heilige dag beschouwd. Op deze dag wordt op verschillende manieren gevast,  niet-vegetariërs leven een aantal dagen vooraf vegetarisch, maar het belangrijkste is dat Shiv Bhagvaan op deze dag wordt aanbeden.

Op de dag van Maha Shivratri houdt men zichzelf, zijn huis en omgeving bijzonder schoon.

Op deze dag dient men te vasten van zes uur voormiddag tot de volgende ochtend zes uur. Er wordt geen gekookt voedsel genuttigd en als het kan zelfs geen vruchten of melk. Indien mogelijk kan men gedurende deze avond wakker blijven (jagran, nachtwake).

Door te vasten en te bidden wordt onze geest gezuiverd. Het Licht (Jyotir Linga), dat Shivji Zelf is, straalt uit over alle mensen die zich bewust worden van het feit dat zij allen deelgenoot zijn van datzelfde Licht en als zodanig kinderen van één Vader zijn (vasudhaiva kutumbakam).

 Dit bewustzijn moet mensen er toe bewegen de gelofte te doen om zich volledig te wijden aan de bevordering van welvaart en vrede, aan de zaak van sociale rechtvaardigheid en van de menselijke waardigheid.

Voor vrouwen heeft Shivratri een speciale betekenis. Zij bidden tot Parvati Mata, ook wel Gauri Mata genoemd, om zegens te krijgen voor het huwelijk en een lang en gelukkig getrouwd leven. Uiteraard bidden zij ook voor het welzijn van hun echtgenoot. Ongetrouwde vrouwen bidden voor een echtgenoot als Shivji, omdat Hij gezien wordt als de ideale echtgenoot.

Wanneer men oprecht en met pure devotie Shivratri aanschouwt zal men zeker gezegend worden met de goddelijke genade van Shivji.

Opmerking: bij jagran kan doorgelinkt worden naar artikel jagran.