Een Zuid-Indiase schilderij van Sharabha

Een Zuid-Indiase schilderij van Sharabha

Volgens een aantal puranas nam Shiv Bhagvaan de vorm aan van Sharabha om Narsingh (incarnatie van Vishnu Bhagvaan) tegen te houden om heel de aarde te vernietigen. Terwijl Narsingh de vorm had van een half mens en half leeuw, manifesteerde Sharabha zich als een wezen dat bestond uit mens, dier en vogel met meerdere poten en klauwen. Sommige schrijvers beschreven Hem als een draak. Deze vorm van Shiv Bhagvaan is niet heel bekend in mainstream Hindoeisme, maar wordt wel in vele boeken beschreven.

Hoewel het Sharabha lukte om Narsingh te stoppen om de wereld te vernietigen, was het wel Lakshmi Mata die Hem uiteindelijk genoeg kalmeerde om terug te komen naar de astrale wereld Vaikuntha.

 

De Shiv Puran beschrijft Sharabha als volgt:

Hij had duizenden handen en had lange haarlokken. Zijn hoofd werd versierd door de wassende maan. Hij leek op een reuzen vogel met een groot mond. Zijn tanden waren enorm en scherp. Hij had een groot gespierde lichaam. Zijn klauwen waren als onbreekbare wapens. Hij had grote armen en vier benen. Hij kon zich omringen met vuur en kon vuur spuwen. Zijn stem was als de donder op de laatste (vernietigingsdag) van een Yuga. Zijn drie ogen leken op vlammen.

Deze vorm van Shiv Bhagvaan wordt ook wel Sharbheshvara genoemd. Twee beelden van Sharbheshvara zijn vaak te vinden als bewakers voor Zuid-Indiase mandirs van Shiv Bhagvaan.