Of het nu in India is of in Westerse Hindoe huishoudens, er heerst een geloof dat het Hindoeïsme geen religie is maar een levenswijze. (Hinduism isn’t a religion but a way of life). Vandaag de dag worden deze woorden niet alleen op tv of radio, maar ook in de mandirs geopperd: “Het Hindoeïsme is een geheel ander systeem dan andere religiën. Het is geen religie, het is een levenswijze.” En hoewel deze woorden misschien mooi klinken in de oren vertellen ze ons niets anders dan onzin.

Wat is een religie, die zonder levenswijze is? Een religie begeleidt ons in ons leven en leert ons een levenswijze om volgens deze religie te leven. Zeggen dat het Hindoeïsme geen religie is, maar een levenswijze is net zo’n onzin als zeggen dat het Hindoeïsme geen levenswijze is maar een religie. Het is een mooi klinkende maar toch lege uitspraak.

Waar ging het fout?
Duitse Indologen probeerden eind jaren 1800 om de heilige Hindoegeschriften te analyseren. Zij vertaalden het woord Mata (uitgesproken als m’t) naar ‘religie’. Dus Budha Mata werd vertaald als de religie van Budha. Chraistava Mata werd vertaald als de religie van Christus etc. Toen ze Hindoe Mata probeerden te vertalen raakten zij in de war, want het Hindoeïsme bestaat uit meerdere Mata’s.

Màtà
Màtà (ook geschreven als mata) in het Hindoeïsme komt van het Sankriet Mati. Mati betekent ‘intellect’. Mata betekent niet ‘religie’, maar eerder mening of perspectief. Zo heb je bijvoorbeeld de Kabir Mata, de visie van de dichter Kabir Das, de Shankar Mata, Ramanuja Mata, etc. Vele zieners en geleerden hebben hun zienswijze of perspectief over het leven vanuit verschillende geschriften als de Upnishads geschonken aan de mensheid. En omdat er zoveel uiteenlopende perspectieven zijn die toch binnen de Hindoemaatschappij als delen van één geheel werden geaccepteerd, kwamen de Duitse indologen tot de conclusie dat het Hindoeïsme onmogelijk één religie kon zijn, maar eerder een manier van leven.

Religie
Het Hindoeïsme, oftewel Sanatan Dharm, kan beschreven worden als een spirituele levenswijze die een mens helpt met zingeving en het vinden van betekenisvolle verbindingen met zijn innerlijk, de natuur en uiteindelijk het Goddelijke. Met andere woorden, een religie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Religie

Collectief van levensstijlen
Vegetarisme is geen religie, maar wel een levensstijl volgens een bepaalde zienswijze. Ahimsa, geweldloosheid, is een levensstijl volgens de non-agressie gedachtengang, maar het is geen religie. Beide, en nog vele anderen, zijn allemaal zienswijzen die deel uitmaken van het Hindoeïsme en haar middelen om innerlijke en maatschappelijke harmonie te creëren en uiteindelijk het Goddelijke te bereiken.

Legitiem
Het Hindoeïsme is een legitieme religie met principes, zienswijzen, rituelen, gebeden, natuurkennis en filosofie. Uit het Hindoeïsme zijn Yoga, meditatie, Ayurveda en talloze levensverrijkende middelen voortgekomen die allen gezamenlijk het Hindoeïsme vormgeven. Door het propageren dat het Hindoeïsme geen religie is, worden deze elementen van het Hindoeïsme als losse eilanden beschouwd zonder te erkennen dat ze onderdelen zijn van het Hindoeïsme. Zo krijg je uitspraken zoals dat yoga niet iets Hindoeistisch is, of dat Ayurveda niets met het Hindoeisme te maken heeft.

Gelukkig worden jongeren steeds bewuster en zijn ze steeds nieuwsgieriger om meer te leren over hun religie. Hierdoor zal deze misconceptie overwonnen worden en kan het Hindoeisme met al haar facetten bestudeerd worden als de oudste religie die nog bestaat.