Rath-Yatra2Rath Yatra is een festival dat mensen bij elkaar moet brengen van alle sociale lagen in het land. Duizenden mensen trekken gezamenlijk de grote Rath (het rijtuig van het Goddelijke) door de straten. Het wordt gevierd op de tweede dag van de lichte maanhelft van de Hindu maand Ashada. In 2015 valt dit op de 18e van juli.

Dit is een bekende en ook belangrijke traditie. Het is een traditie die genoemd wordt in de Sthala Puran, Brahma Puran, Padma Puran, Skanda Puran en de Kapila Samhita.

De belangrijkste stad voor deze traditie is Puri (Orissa) waar de Jargarnath mandir staat. De Rath Yatra wordt in deze stad al duizenden jaren gehouden. Vandaar dat in deze stad ook tot op de dag van vandaag Rath Yatra heel groot gevierd wordt.

Activiteit
Op deze dag worden de murti’s van Jaggarnath, Balabhadra en Subhadra uit de mandir gebracht en in een rijtuig gevoerd naar de Gundicha mandir. Daar worden zij een week lang gehouden waarna zij terug gebracht worden. Dit wordt Bahuda Yatra genoemd.

Ter voorbereiding worden de mandirs en straten schoongemaakt en versierd. Een deel van deze traditie uit de oudheid was dat de leider van de stad of de koning van het land voorop moest lopen en de straat schoonvegen terwijl de Rath achter hem getrokken werd. Dit wordt “Chhera Pahara” genoemd en heeft al symbolische betekenis dat zelfs de koning van het land verantwoordelijk is om als dienaar het volk te faciliteren in hun pad naar eenheid en verlossing.

Een ander drie-eenheid
Jagarnath is een andere naam voor Krishna Bhagvaan. Letterlijk betekent het meester van het Heelal. Balabhadra is de oudere broer van Shri Krishna en Subhadra zijn zus.

Symboliek
De Rath Yatra staat symbool voor het samen dienen van het Goddelijke. De murtis die staan voor het Goddelijke worden naar buiten gebracht om gezien te worden door een ieder. Niet iedereen heeft de mogelijkheid, of behoefte om naar de mandir te gaan. Maar het Goddelijke is niet alleen in de de mandir maar overal en om ons heen. Op deze manier wordt het symbolisch getoond dat het Goddelijke ook buiten de mandir aanwezig is. Het Goddelijke wordt symbolisch naar de mensen op straat gebracht. Zoals Shri Krishna in de Bhagvad Gita zegt, is ieder mens voor Hem dierbaar.