Shri_Ram_Slider_1Ramnavmi (Rama Navmi) wordt gevierd op de negende dag van de lichte maanhelft van de  Hindoe maand Chaitra welke in 2016 valt op 15 april. Op deze dag wordt Shri Ram, de verschijning van de zevende Avatar (verschijning in materiële vorm) van Vishnu Bhagvaan, herdacht en geëerd. Hij verscheen in Ayodhya, Utter-Pradesh in India.

 

Navratri
Ramnavmi valt samen met de laatste dag van Chaitra Navratri. Dit is ook waarom in vele mandirs tijdens Navratri de Ramayan paath  (het levensverhaal van Shri Ram in zang vorm) wordt gedaan.

Viering
Naast het zingen van de Ramayan wordt ook het verhaal van de verschijning verteld als ook de noodzaak van waarom Vishnu Bhagvaan op aarde moest verschijnen. Omdat volgens de vertellingen Shri Ram verscheen rond 12:00, wordt het in de mandirs ook rond dezelfde tijd gevierd. Er wordt dan gezongen, gedanst, presaad (geofferd voedsel) wordt uitgedeeld en er is vreugde en dankbaarheid voor alles dat Shri Ram de mensheid heeft geleerd met zijn daden en woorden.

Spirituele Groei
Deze dag wordt door vele Hindoes gebruikt als een kans om spiritueel te groeien. Er wordt gemediteerd op de texten van de Ramayan. Er worden mantra’s gereciteerd ter ere van Shri Ram om de energie die de eigenschappen van Shri Ram versterken in ons op te wekken. Sommigen vasten om hun lichaam en ziel te reinigen en anderen praten in groepen over de leringen die zij hebben opgedaan uit de Ramayan.

Shri Ram en zijn vrouw Sita Mata (de incarnatie van Lakshmi Mata) worden gezien als de hoogste morele standaard waar Hindoes over de hele wereld lering uit proberen te trekken. De verhalen uit de Ramayan zijn millennia oud en worden al duizenden jaren overgeleverd van generatie op generatie. Vele geleerden zien het verhaal van de Ramayan als de oudste liefdesverhaal welke tot heden verteld wordt.