De vijfde van onze negen vijanden die wij tijdens Navatri proberen te overwinnen is Moha. Moha wordt vertaald als waan of bedrog oftewel leven in een illusie. Het wordt ook vertaald als zelfbedrog, omdat de waan waarin wij ons bevinden vaak door onszelf veroorzaakt wordt. Het is alsof je niet meer helder kunt zien en makkelijk misleid kunt worden om de verkeerde beslissing te nemen of dat iemand misbruik weet te maken van jou. Soms hou je jezelf voor de gek om emotionele redenen.

De Blinde Koning
Een duidelijk voorbeeld is Koning Dhritrashtra die zichzelf bedroog om het onrecht van zijn zoon Duryodhan te kunnen tolereren. Hij kon niet accepteren dat zijn zoon fout zat uit angst om de liefde van zijn zoon te verliezen. Hierdoor zag hij talloze zonden door de vingers die ironisch genoeg het einde van zijn zoon hebben veroorzaakt.

Verlies
Zelfbedrog werkt averechts. Vaak zijn mensen niet eerlijk tegen zichzelf omdat ze de illusie mooier vinden dan de realiteit. Deze keuze heeft altijd als gevolg dat er in de toekomst hen een veel ergere realiteit te wachten staat. In het voorbeeld wilde Dhritrashtra de liefde van zijn zoon niet verliezen, maar hierdoor ging zijn zoon dood en is hij zijn zoon helemaal kwijt geraakt.

Verlies van jezelf
Je kan ook voor een ander jezelf bedriegen en verliezen. Een veel voorkomend voorbeeld is jezelf bedriegen met de gedachte dat een ander van je houdt terwijl de realiteit erop wijst dat dit niet zo is. Door jezelf te bedriegen met de liefde van de ander en de gedachte dat deze relatie het beste is dat je kon krijgen, of dat je dit hebt verdiend, maak je jezelf vrijwillig tot slachtoffer van mishandeling door je partner. Iets wat jammer genoeg velen meemaken in deze maatschappij.

Zelfdestructie
Soms kan een mens zichzelf bedriegen om zijn ego te besparen. Een voorbeeld is liegen dat je geen gok-, alcohol-, drugs- of andere verslaving hebt en dat je het allemaal onder controle hebt. Uiteindelijk word je er dan toch mee geconfronteerd wanneer je jouw bezittingen, vrienden, familie of gezondheid kwijt bent geraakt. Zelfbedrog leidt tot zelfdestructie.

Geen harmonie
De Yogasutras leren ons dat zelfbedrog voorkomt uit angst voor onszelf. Wij zijn bang voor hoe wij werkelijk zijn en huiveren om geconfronteerd te worden met onze tekortkomingen. Hierdoor accepteren wij iedere leugen die ons iets anders vertelt. Door te liegen tegen onszelf leven wij niet in harmonie met onszelf of onze medemens. Daardoor zijn wij ook niet in staat om in harmonie met Bhagvaan te leven. De wortel van zelfbedrog zit in de angst om op een eerlijke en open manier te kijken naar onszelf en naar anderen.

Satya
De enige weg om uit moha te komen is om eerlijkheid toe te passen in jouw leven. Steeds proberen eerlijk te zijn naar jezelf kan heel eng zijn voor sommigen. Er zijn drie waarheden waar je op moet kunnen vertrouwen om dit te overwinnen. Vertrouw dat het Goddelijke ook in jou zit. Vertrouw dat jij een deel bent van de Almachtige Bhagvaan. Vertrouw dat jij hierdoor in staat bent om ieder obstakel en iedere zwakte te kunnen overwinnen als jij dat wilt. Met dit vertrouwen wordt het steeds makkelijker om eerlijkheid toe te passen in jouw leven. Waar het licht van Satya schijnt, kan de duisternis van moha niet blijven bestaan.