De derde van onze negen vijanden die wij tijdens Navatri proberen te overwinnen is Mad.
Mad kan letterlijk vertaald worden “als vol zijn van” of “jezelf verdrinken in”. Je kan vol zijn van egoïsme, maar ook jezelf verdrinken in verdriet. Je laat je helemaal meeslepen door een emotie of een situatie.

Geen controle
Hoe vaak gebeurt het dat wij ons meegesleept voelen? Of dat wij naderhand zeggen dat wij ons overgenomen voelden en geen controle hadden over onszelf?

Tekort aan stabiliteit
Helemaal meegesleept worden door een emotie, een situatie of je eigen ego komt door een tekort aan je eigen stabiliteit. Alleen als er van binnen geen balans is, kan een gebeurtenis of een emotie je makkelijk overnemen zodat je je erdoor “verdronken voelt”. Op dat moment kan je van alles zeggen, of van alles doen zonder dat je daardoor de controle hebt.

Ontwikkelen van stabiliteit
Stabiliteit in jouw innerlijk start bij het toegeven waar je eigen zwakten liggen en wat jou uit balans kan halen. Stabiliteit wordt versterkt door meditatie en door het besef waar je eigen krachten zijn. Jouw krachten, geloof en devotie zijn de ankers die jou stabiel houden zolang je bewust van ze bent.

Bewust zijn
Wanneer een situatie zich voordoet dan bepaal je zelf hoe je daar op reageert. Dat kan alleen als je bewust bent van jouw ankers en bewust bent van jouw zwakten. Zo kan je bewust handelen op een situatie en niet meegesleept worden door een emotie, of door andermans woorden of handelingen.