De achtste van onze negen vijanden die wij tijdens Navatri proberen te overwinnen is Jalan. Dvesh kunnen we vertalen als misgunnen.

Jalan is de volgende stap na irsha en dvesh. Vaak wordt het vertaald als jaloezie, maar het is eerder een gevolg ervan. Wanneer jaloezie op en soms ook haat voor een bepaald iemand in een mens zitten, dan misgunt hij die persoon ook alles.

Jalan betekent letterlijk branden, in de zin van het vernietigen van iets. Je kan niet zien dat een ander iets heeft of iets krijgt. Je gunt het die persoon niet en had het liefst dat die persoon niets kreeg, of datgene niet krijgt waar jij naar verlangt. Dit zijn allemaal gevolgen van Irsha/jaloezie, Dvesh/haat en Lobha/hebzucht.

Het is zelfs zo erg dat je iemand anders zodanig iets misgunt dat je liever hebt dat het vernietigd wordt dan dat die persoon het heeft. Of je misgunt iemand iets zodanig dat die persoon daardoor vernietigd zal worden.

Iemand misgunnen is destructief bezig zijn met jezelf en ook met de ander. Volgens de Dharm komt dat door een tekort of afwezigheid van de eigenschappen Daya en Daan. Je hebt geen medeleven en bent niet in staat om te geven. Dit kan in het algemeen zijn, of het specifiek tegenover één persoon. Je denkt dan in termen van tekort in plaats van overvloed.

Soms probeert iemand het goed te praten door te zeggen dat het maar tegen één iemand is en dat het daardoor gedoogd mag worden. Maar als je in staat bent om het tegenover één persoon te voelen, dan is het een kwestie van tijd voor je het tegenover anderen zult voelen.

Jalan kan zich, net als vuur, heel makkelijk verspreiden en alles vernietigen. Jalan is zo zelfdestructief dat je het zelf niet zult beseffen tot het te laat is. Duryodhan zei tegen Shri Krishna dat hij de Panadavas niet eens een grasspriet gunde, laat staan de 5 dorpen waar ze om vroegen. Hij was bereid om een alles-verwoestende oorlog te voeren hiervoor. Een oorlog die hem zijn broers, zijn rijkdom, zijn eer, zijn koninkrijk en uiteindelijk zijn leven heeft gekost.

Het moeilijke van Jalan is dat het bijna altijd een combinatie is van andere negatieve eigenschappen, waardoor je het veel moeilijker kunt herkennen en ook veel moeilijker kunt aanpakken. Daarom is het belangrijk de andere artikelen uit deze serie te lezen.

Jalen wordt overwonnen door te herkennen waarom je iemand iets misgunt, daar wat aan te doen en wat te doen aan jezelf. Komt het door hebzucht, jaloezie of haat? . Of een combinatie daarvan? Wat het ook is, pak het aan.

Tegelijkertijd werken aan mededogen voor je medemens, het menselijke herkennen van degene die je misgunt en tegelijkertijd vrijgevigheid te ontwikkelen is een zeer moeilijke, maar nodige oefening om Jalan te overwinnen.