ganda-bherunada-narasimhaDe Narsingh avatar in de vorm van Ganda Bherunada (tweehoofdige vogel) is een bijzondere incarnatie van Vishnu Bhagvaan en wordt voornamelijk vereerd in Zuid-India. Gandabherunda of Gandha Bherunda Narsingh is een combinatie van meerdere dieren in een vorm met twee hoofden. Het was het antwoord op Shiv Bhagvaans  Sarabha vorm.

Ganda Bherunada wordt niet genoemd in de Bhagvat Mahapuran maar wel in andere Puranas en vooral Zuid-Indiase geschriften over Vishnu Bhagvaan. Volgens de geschriften nam Vishnu Bhagvaan de avatar van Narsingh om Hiranyakashapu te verslaan. Maar hierna bleef hij het rijk van Hiranyakashapu op aarde vernietigen. Door alle destructie zou de menselijke beschaving helemaal opnieuw moeten beginnen. Om Narsingh te stoppen om niet verder te vernietigen nam Shiv Bhagvaan de vorm aan van Sarabha. Maar Narsingh nam toen de vorm van Ganda Bherunada aan waardoor Sarabha Hem niet kon verslaan.

Uiteindelijk moest Laksmi Mata op aarde verschijnen om Hem te kalmeren en terug te brengen naar de astrale wereld Vaikuntha.

Emblemen kunnen op vele plaatsen terug gevonden worden in Zuid-India

Emblemen kunnen op vele plaatsen terug gevonden worden in Zuid-India

Murit’s en Mandirs ter ere van Ganda Bherunada kunnen gevonden worden in Andhara Pradesh (Shri Yadagiri Mandir, Hyderabad), Karnataka (Balligavi dorp) en Tamil Nadu.