Muslim girls recite a Sanskrit couplet in class on Saturday. (Bijay/HT Photo)

Muslim girls recite a Sanskrit couplet in class on Saturday. (Bijay/HT Photo)

Sanskrit is de taal die het meest wordt geassocieerd met de Hindoe heilige geschriften die voor het grootste deel in het Sanskrit geschreven zijn. Maar in twee scholen in Jharakhand hebben ongeveer 100 Islamitische meisjes Sanskrit gekozen als taalvak boven Urdu of Perzisch, omdat het volgens hun een betere taal is die ervoor zorgt dat studeren makkelijker wordt en je betere cijfers krijgt.

Het is nu normaal geworden om deze meisjes op school in het Sanskrit mantra’s en hymnes uit de Vedas, Upnishads en de Bhagvad Gita te zien lezen en reciteren. Ook andere studenten en bewoners van het dorpje Gomoh in Jharakhand beginnen het normaal te vinden.

Hebben de ouders van deze meisjes een probleem hiermee? “Nee, helemaal niet”, zegt Shalu Nisha, die aan het voorbereiden is voor haar examens. “In feite, zij wilden zelf ook dat ik Sanskrit moest leren in plaats van Urdu voor mijn toelatingsexamen,” vertelt zij verder.

Sanskrit wordt op dit moment door maar een paar miljoen mensen  gesproken in India; een land met een miljard inwoners.

Shiv Shankar Paddar, de schoolhoofd die ook Sanskrit lessen geeft zei dat hij geïnspireerd werd door de liefde die zijn studenten, vooral deze Islamitische meisjes, hebben voor het onderwerp. “Het is helemaal op vrijwillige basis. Zij bepalen zelf of zij dit vak willen volgen en de de slokas willen leren reciteren”, zegt Paddar. “Het is de eenvoud van de taal die hen en steeds meer studenten aantrekt, ongeacht hun moedertaal of religie,” voegde hij toe.

Poddar zei dat deze meisjes die Sanskrit studeren heel goed scoren, in de range van 80-90% in dit vak.

Anjan Minz, schoolhoofd van Gomoh’s Azad Hind hoge school waar er ook veel enthousiaste Islamitische studenten Sanskrit leren, zei dat de school een vaste Urdu leeraar heeft, “maar als de studenten zelf liever Sanskrit willen leren dan kan niemand ze tegen houden.”

Shammal Alam, een voormalige student die droomt om een lerares te worden zei, “Ik kan met trots zeggen dat ik Sanskrit goed beheers en het zal mij gegarandeerd een baan opleveren.”

India kent meer dan 1500 moedertalen. Maar Sanskrit, een van de oudste talen op aarde heeft een speciale plaats door dat het gezien wordt als de taal van de Devta’s (Goddelijke wezens) en de taal is waarin de meeste Hindoe heilige en filosofische geschreven zijn geschreven. De Bhagvad Gita, een van de meest bekende filosofische teksten op de wereld is geheel in het Sanskrit vertolkt door Maharishi Vyas.

Bronnen: