Mohini met de kruik met Amrit van onsterfelijkheid

Mohini met de kruik met Amrit van onsterfelijkheid

Mohini Ekadashi wordt gevierd op de elfde dag van de lichte maanhelft van de hindu maand Vaishakha/Vaisakhya. In 2014 valt het op 10 mei. Het is toegewijd aan Vishnu Bhagvaan in zijn Mohini Avatar.

In de Surya Puraan wordt deze dag uitgelegd als een om verdriet en negatieve gevoelens te overwinnen. Shri Krishna had deze vorm van zelfgenezing geleerd aan Yudhishtir in de Mahabharat. Ook in de tijdperk van de Ramayan had de Guru Vashishta Shri Ram deze leer gegeven toen Shri Ram met het verdriet zat dat hij en Sita Mata uit elkaar gingen.

Op deze dag wordt er gevast in naam van Vishnu Bhagvaan en wordt er specifiek gemediteerd om te reflecteren op innerlijke zwakheden die overwonnen moeten worden. Ieder mens heeft zwakheden in zich die hem laten twijfelen aan zijn eigen goedheid. Zwakheden, die ons tot handelingen drijven die juist schadelijk zijn voor ons zelf. Mohini staat voor voor de innerlijke schoonheid in ieder mens en een oproep om deze schoonheid te herontdekken opdat wij op een positieve manier naar onszelf en uiteindelijk naar elkaar kunnen leren kijken.

 

De Mohini Avatar van Vishnu Bhagvaan is het meest bekend uit de vertellingen van de Samudra Manthan toen de kosmische oceaan werd gekarnd. Lees meer daarover via deze link.