Kabir DasKabir Jayanti wordt gevierd als de geboortedag van Kabir Das. Het valt op de vollemaan van de Hindu maand Jyesta. Dit valt in 2014 op 13 juni. Over de hele wereld wordt Kabir Das op deze dag geëerd. Vooral door de Kabir Panthi’s; een stroming waar de filosofie van Kabir Das centraal staat.

Dichter
Kabir Das is een Indiase dichter die in 1440 in Vanarasi geboren werd en in 1518 overleed. In het Urdu betekent ‘Kabir’ de grote. Zijn gedichten zijn vooral bekend in het Noord-India en Midden-India. In Zuid-India is zijn werk iets minder bekend. De belangrijkste werken van Kabir Das zijn: Bijak, Kabir Granthwali, Anurag Sagar en de Sakhi Granth.

Jeugd
Er is weinig bekend over zijn ouders, maar wat wel bekend is is dat hij werd geboren in een arm Islamitisch gezin van wevers. Hij was van jongs af aan al aangetrokken tot spiritualiteit. Hij ging in de leer bij zijn Guru Ramananda die hem de esoterie van het Hindoeïsme bijbracht. Hij groeide op om een grote dichter te worden maar ook een grote filosoof die de principes van het Hindoeisme in de omgangstaal van zijn tijd op een simpele maar toch duidelijke manier te vertolken. Op latere leeftijd bouwde hij een huis om meerdere studenten te accomoderen die zijn werkstukken en leer konden bestuderen.

Tot heden worden zijn gedichten gezongen in verschillende mandirs over de hele wereld. Op een poëtische wijze galmt de leer van Kabir Das honderden jaren na zijn dood om ons  een glimp van het Hindoeïsme te laten zien.