Hindoe cultuur wordt vertegenwoordigd in het wereld beroemde Salzburg Festival. Voor de eerste keer in haar 95 jarige bestaan zal het Salzburg Festival van Oostenrijk elementen uit het Hindoeïsme presenteren. Tussen 18 juli en 30 Augustus zullen er verschillende hoogstaande culturele programma’s gepresenteerd worden.

Het Salzburg Festival presenteert jaarlijks 5 weken lang beginnende medio juli een festival met muziek en toneel in de stad Salzburg, de geboorteplaats van de wereldberoemde Wolfgang Amadeus Mozart. Er staan rond de 290 programma’s op de lijst en er worden 288.000 bezoekers verwacht uit ongeveer 73 landen.

Shiva CosmicIn Sanatan Dharm geloven wij dat muziek en dans giften zijn van God, zoals beschreven wordt in de Shiv Puraan, waar dans uitgevoerd door Shiv Bhagvaan het heelal heeft helpen creëren en overgeleverd werd aan de mens zodat zij zich konden uitdrukken. De beginselen van muziek theorie worden als eerst genoemd in de Sama Veda, een van de oudste geschriften van de mensheid. Volgens geleerden zijn er meer dan 700 stromingen van muziek die zich hadden ontwikkeld in het oude India.

Tijdens het Salzburg Festival zullen er 5 Hindoe programma’s gepresenteerd worden, nl: Kutiyattam, Dhrupad, Khyal, Bharatnatyam en Ochtend Ragas.

Kutiyattam
Kutiyattam, letterlijk vertaald ‘samenspel’, komt uit het  zuiden van India en is door UNESCO in 2001 toegevoegd aan de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immaterieel Erfgoed van de Mensheid. Kutiyattam wordt uitgevoerd door maar 30 tot 40 kunstenaars over de hele wereld. Met spectaculaire kledij, makeup en maskers en exacte bewegingen en gelaatsuitdrukkingen is deze stijl een kunstvorm op zich. Wat deze kunstvorm nog mooier maakt is dat heel veel van de dansen een uitbeelding zijn uit delen van de Ramayan en de Mahabharat.

Dhrupad
Dhrupad wordt gezien als de oudste levende muziekstijl uit India en komt voornamelijk voor in het noorden van India. Oorspronkelijk werd het gebruikt in de mandirs als een manier om God te kunnen bereiken door middel van de juiste klanken en trillingen van de stembanden. Deze stijl is in leven gehouden dankzij de musicale dynastieën van Noord-India die de stijl hebben overgeleverd van generatie op generatie. Deze stijl heeft de manier waarop sanskrit testen worden gezongen sterk beïnvloed.

Khyal
Khyal, wat gedachten betekent, is de dominerende klassieke stijl van Noord-India. Samen met een snaar instrument als de ‘sarangi’ en drum instrument als de ‘tabla’ speelt de stem van de zanger met de tonen uit het raga-systeem van de Hindoe traditie.

Bharatnatyam
Bharatnatyam is een dansstijl die origineel uit het zuiden van India komt. Het werd gebruikt in de mandirs als vorm van gebed naar God toe. Later heeft het zich ontwikkeld tot een kunstwerk op podia. Vaak wordt deze dansvorm gepresenteerd op muziek van verschillende hymnes uit de geschriften, als ook gedichten van bekende dichters uit de oudheid.

Ragas
Raga betekent letterlijk, datgene wat de ziel kleur geeft. Ragas komen voor in de Hindoe heilige geschriften en zijn een belangrijk deel van de expressie van de mens. Ze drukken de verschillende stemmingen van de mens evenals de reflectie van de natuur op de ziel van de mens uit in de vorm van tonen en ritmes. Ragas zijn de basis van de Indiase klassieke muziek en zijn een inspiratie geweest voor vele muziek stijlen die zich door de duizenden jaren hebben kunnen ontwikkelen.

Door de presentatie van deze verschillende muziek en dansstijlen zullen de bezoekers van het Salzburg Festival de kans krijgen om te proeven uit de oceaan van kunst en cultuur die het Hindoeïsme te bieden heeft aan de wereld.