Hanuman Jayanti wordt gevierd op de 15e dag van de lichte maanhelft van de maand Chaitra wanneer het volle maan is. Dit valt in 2017 op 10 april. Op deze dat vindt zich ook een maansverduistering plaats. Volgens overleveringen verscheen Hij voor zonsopkomst. Dit is waarom in vele mandirs men de vieringen beginnen voor de zon opkomt en de vieringen beëindigd worden rond zon’s ondergang.

Symboliek
hanumanHanuman wordt gezien als symbool voor kracht, wijsheid, standvastigheid en nederigheid. Dit is de energie die ook geassocieerd is met de naam ‘Hanuman’. Ook staat Hanuman symbool voor trouw en devotie. Zijn trouw en devotie wordt heel poëtisch verteld in de Ramayan, waar zijn daden in zijn vastgelegd. Het is in de Ramayan waar wij lezen dat hij keer op keer zijn devotie toonde aan Shri Ram en Sita Mata. Dit is ook waarom Hij wordt gezien als de ideale devoot en proberen Hindoe devoten over de hele wereld zo veel mogelijk eigenschappen van Hem in hun zelf op te wekken.

Hanuman Jayanti
Tijdens Hanuman Jayanti worden er puja’s/gebed’s ceremonies gehouden en worden er mantra’s ter ere van Hanuman gereciteerd. Ook worden er bhajans/lofzangen gezongen en wordt de welbekende Shri Hanuman Chalisa gereciteerd waarin zijn eigenschappen tot uiting worden gebracht.

Op Hanuman Jayanti wordt Hanuman herdacht als de ideale devoot die kracht, wijsheid, standvastigheid, eerlijkheid, en innerlijke reinheid moest hebben om zijn taken voor Shri Ram uit te voeren. De verhalen rondom zijn heldendaden gelden als lessen voor mensen om een beter leven te leiden.

Avatar
Hanuman wordt geëerd als de elfde avatar van Shiv Bhagvaan op aarde, die op aarde samen met andere Devta’s verscheen om Shri Ram te helpen in zijn missie om Bharat te redden van de tirannie van Ravan en zijn demonische troepen. Samen met Indra die op aarde kwam als Bali, Surya die incarneerde als Sugriv, Vrishapati die kwam als Tara, kwam Shiv Bhagvaan als Hanuman om samen met Shri Ram en Sita Mata om mensen de Dharm op een nieuw en praktische manier uit te leggen. De verhalen van de Ramayan en dus ook die van Hanuman worden tot op de dag van vandaag verteld, gelezen, uitgebeeld in toneel en in films of gezongen.