Velen weten dat Hanumanji in het tijdperk Tretayug in de periode van de Ramayan op aarde leefde. Maar weinigen weten dat Hij van Sita Mata door zijn devotie, trouw, en wijsheid de zegen had gehad om jong, gezond en onsterfelijk te blijven. Dit is ook waarom hij op aarde was gebleven en zelfs vele duizenden jaren later tijdens de tijdperk Dvaparyug tijdens de periode van de Mahabharat ook was gezien.

Hanuman en Bhima

bhima_and_hanumanIn de Mahabharat wordt verteld dat Hanuman en Bhima elkaar in het bos hadden ontmoet. Hij vermomde zich als een oude aap soort en lag op de weg. Toen Bhima de oude aap zag liggen wilde hij niet van zijn pad afwijken en liep naar de aap toe. Bhima vroeg hem om op te schuiven van zijn pad, maar de oude aap wilde dat niet. Die gaf als antwoord ‘noem de naam van Ram en alles komt goed’. Bhima snapte dit eerst niet en na een aantal keer gevraagd te hebben werd Bhima ongeduldig en besloot de aap op te tillen en opzij te zetten. Hoewel Bhima bekend stond als een van de sterkste mannen op aarde in die tijd, kon hij niet eens de staart van de aap verschuiven, laatstaan de aap optillen.

Hierdoor wist Bhima dat hij niet te maken had met een normale aap maar een hogere wezen in vermomde vorm. Nederig vroeg Bhima vergiffenis en vroeg toen wie deze Devta was die vermomd voor hem stond. Toen nam Hanuman zijn ware vorm aan. Hanuman vertelde Bhima dat omdat ze beiden kinderen waren van Vayudev (God element van de wind), dat ze beiden broers waren.

Bhima vroeg aan Hanuman om hem en zijn broers te helpen in de oorlog die zou komen en die wij nu kennen als de Mahabharat oorlog. Hanuman vertelde dat dit niet een tijdperk was voor hem om oorlog te voeren. Hij had dat namelijk al gedaan tijdens Tretayug. Wel zou hij alle broers zegenen omdat zij voor de Dharm gingen vechten.

Dit is een korte clip uit de bekende film serie ‘Mahabharat’ van de ontmoeting tussen Bhima en Hanuman.

Hanuman en Arjun

Ook Arjun was Hanuman tegen gekomen. Arjun, die zichzelf zag als de beste boogschutter op aarde, zei dat hij met zijn magische pijlen de Shri Ram Setu (de brug die in Tretayug werd gebouwd door Hanuman en de andere dienaren van Shri Ram) kon namaken. Hanuman daagde Arjun uit om de brug te maken, maar dat als hij geen stevige brug kon maken, dan zou Arjun zijn leven moeten opofferen. Uit trots accepteerde Arjun dit.

Arjun gebruikte zijn magische pijlen en creëerde daadwerkelijk een brug van miljoenen pijlen. Maar toen Hanuman er één stap op deed, stortte het in elkaar. Arjun’s ego werd op z’n plaats gezet en Arjun besloot om zijn leven te offeren. Maar toen verscheen Shri Krishna die aan Hanuman vroeg om een tweede kans. Hanuman in zijn liefde accepteerde Shri Krishna’s verzoek.

Toen Arjun voor de tweede keer de brug creëerde met zijn magische pijlen raakte Shri Krishna de brug even aan. Hierna begon Hanuman op de brug te lopen. Ondanks de kracht van Hanuman bleef de brug in stand.

arjun hanuman krishnaZowel Arjun als Hanuman leerden beiden belangrijker lessen die dag. Arjun leerde dat alle grote daden die hij verrichtte van buiten misschien glorieus zouden lijken, maar zonder God gewoon leeg en zwak zouden zijn en nooit lang in stand gehouden zouden worden. Hanuman zag dat zijn God Shri Ram, werkelijk was geïncarneerd als Shri Krishna. Want alleen de kracht van Shri Ram was groter dan Hanuman. Alleen deze kracht kon Hanuman tegenhouden om de brug te breken. Hanuman accepteerde Shri Krishna in de vorm van Shri Ram als zijn meester.

 

jhandi

Hanuman beloofde dat hij aanwezig zou zijn bij Arjun tijdens de Mahabharat oorlog en dat hij Arjun’s strijdwagen zou beschermen en stabiel houden. Dit is waarom wij altijd de jhandi van Hanuman zien boven Arjun’s strijdwagen in tekeningen en schilderijen.

 

 

Een gesprek tussen Arjun, Shri Krishna en Hanuman.