gita-005bNet zoals wij een handleiding krijgen bij het kopen van een apparaat, zo hebben wij een spirituele handleiding voor een positieve levenshouding gekregen door de Bhagavad Gita. De symboliek in de Bhagavad Gita reflecteert de situatie waarin wij ons begeven in het leven. De vertellingen van de Gita spelen zich af op een slagveld, waar goed en slecht aanwezig zijn. Zo staan wij als mens ook op het veld der leven en moeten ons bewegen tussen de keuzes die zowel positief als negatief kunnen uitpakken. Voor velen is het maken van de juiste keuze, met de juiste houding een moeilijke opgave. De spirituele wijsheden over de ziel, de mens en de natuur verwijderen de waas die door de illusies van de ego en maya ons tegen houdt. 

Krishna Bhagvaan legt aan Arjun uit dat hij niet weg kan rennen van het leven. Wie of wat je ook bent, je zult het leven moeten aanpakken als mens. Hoe je dat doet, zit in jouw eigen handen. 

Omdat de Bhagavad Gita net voor de Mahabharat oorlog werd openbaard, associeert men het met vechten. Maar de ware oorlog is nooit extern met tegen externe componenten en mensen, maar in onszelf. De dilemma’s twijfels, onzekerheden, dogma’s vooroordelen en psychologische trauma’s die ons tegenhouden om een vruchtbaar en gelukkig leven te leiden laten negatieve emoties in ons leven. Emoties als angst, woede, jaloezie, hebzucht veroorzaken ons ondergang. Daartegenover staat de Bhagavad Gita, één van de meest belangrijke spirituele geschriften op aarde, die de mens helpt dichterbij te komen bij zijn zelf-realisatie en hem de kennis geeft om zijn ware innerlijke krachten te kunnen ontdekken.

Er zijn vele lessen die geleerd kunnen worden uit de Bhagavan Gita. De Bhagavad Gita eindigt met

यत्र योगेश्वरः श्रीकृष्ण: यत्र पार्थो धनुर्धर: |
तत्र श्रीर्विजयो भूतिर्ध्रुवा नीतिर्मतिर्मम ||

yatra yogeshvarah krsnah

yatra partho dhanur-dharah

tatra srir vijayo bhutir

dhruva nitir matir mama

Krishna_Arjuna“Daar waar Shri Krisha Bhagvaan en Arjun samen zijn, daar zal altijd overwinning zijn, hierover is er geen twijfel.” Waar God en de devoot samen staan, daar zal altijd voorspoed, overwinning en vooruitgang zijn. 

Op Gita Jayanti kun je de Gita lezen. Op de SDnet site en Facebook pagina vind je de Nederlandse vertaling van de Bhagavad Gita. Mocht je vragen hebben over de Bhagavad Gita dan kan je altijd mailen naar info@sanatandharm.net of een reactie achterlaten op facebook.