Het is welbekend dat er vele murti’s zijn vernietigd of zijn gestolen en verhandeld toen India nog bezet was, maar dat tot op de dag van vandaag murti’s uit mandirs gestolen en verhandeld worden is minder bekend.

Een murti van Shiv Bhagvaan in de vorm Ardhanareshvar (man/vrouw). Foto T. Sangalaveru

Een murti van Shiv Bhagvaan in de vorm Ardhanareshvar (man/vrouw). Foto T. Sangalaveru

Een murti van meer dan 1000 jaar oud wordt eindelijk terug gegevens aan de mandir waar het vandaan was gestolen. De murti is van Shiv Bhagvaan in de Ardhanaresvar vorm (half man en half vrouw) en heeft een waarde van meer dan 300,000 USD.

Oorsprong
De murti komt uit de Virddhagesevarar Mandir in Vriddhachalam in Tamil Nadu; ongeveer 200 km ten zuiden van Chennai. Het werd gestolen en vervangen met een namaak murti. Deze murti werd gemaakt ten tijde van het Chola tijdperk, iets meer dan 1000 jaar terug.

Diefstal
Tijdens een onderzoek in de praktijken van een bekende kunst handelaar in de Verenigde Staten, Subhas Kapoor, bleek dat hij gestolen murti’s had verkocht aan verschillende musea, waaronder deze murti aan The National Gallery of Australia in Canberra. In 2013 werd ontdekt dat deze murti mogelijk gestolen zou zijn.

Teruggave
Nu dat de onderzoek afgerond is, wordt de murti door het museum terug gegeven in april 2014. Er wordt nu ook onderzocht welke andere artefacten die gekocht waren via Kapoor ook gestolen zouden kunnen zijn. In 2007 had het museum een Natraj murti gekocht voor 5.6 miljoen USD. Deze zullen zij ook terug sturen naar naar India. Zij zijn ook al met een proces begonnen om Kapoor aan te klagen voor oplichterij.

Veel Meer
Het blijkt dat Kapoor aan meerdere musea over de wereld artefacten uit India heeft verkocht. Er is nu een wereldwijd onderzoek gaande om te zien hoeveel andere artefacten gestolen kunnen zijn via het netwerk van Kapoor.

Bronnen: