puja001Het Kaushik Committee in India is bezig met het promoten van een simpel puja system en spirituele bewustwording, zodat alle lagen van de bevolking deel kunnen nemen aan devotionele activiteiten. Ze hebben een betaalbaar puja systeem ontwikkeld en hebben de afgelopen drie jaar iedere vrijdag in Hindu huishoudens Shri Lakshmi Narayan puja’s georganiseerd.  Onlangs hebben ze hun 300e puja uitgevoerd. Zelfs onder mensen die niet bekend zijn met het Hindu geloof en de gebruiken groeit de populariteit van dit systeem.

“Hindu traditie moedigt nooit kwistige uitgaven aan, aangezien Bhagvaan slechts devotie van mensen verwacht. Dat is de reden dat wij puja’s op een simpele manier uitvoeren om deze boodschap te verspreiden. De puja begint om 11 uur ’s ochtends en eindigt om 12 uur ’s middags zonder enige fanfare,” zegt Perla Aruna van het Kaushik Committee.

“Veel vrouwelijke devoten zijn geïnspireerd  door deze boodschap en voeren zelf zulke puja’s uit in hun eigen omgeving. Dit bevestigt e gelijke participatie van vrouwen in het Hindu puja systeem,” voegt ze toe.

De activiteiten van het Kaushik Committee zijn nu algemeen geaccepteerd onder de arme Hindu’s die soms in een tweestrijd zitten tussen hun behoefte aan puja’s en de economische belasting daarvan.

SanatanDharm.net onderschrijft de filosofie van een simpel puja systeem. In 2015 hebben we dan ook de eerste puja workshop in Nederland in samenwerking met verschillende pandits georganiseerd, zodat mensen zelf hun eigen puja thuis kunnen uitvoeren zonder pandit. SanatanDharm.net zal vaker dit soort workshops organiseren en lesmateriaal beschikbaar stellen zodat iedereen thuis eenvoudige puja’s kunnen uitvoeren.