navratri-hd-wallapers-collection-3Durga Ashtami is een belangrijke heilige dag, waarin de overwinning van het goede op het kwade wordt gevierd. Op deze dag versloeg Durga Mata de buffel demoon Mahishasura.

Deze gebeurtenis is te vinden in de Devi Mahatmyam, welke onderdeel is van de Markandeya Puran, waarin de rishi Markandeya aan Jaimini en zijn studenten verhaalt over Durga Mata.

Toen Mahishasura de heerser van de asuras en Indra de heerser van de Devta’s was, was er een oorlog tussen de Devta’s en de asuras gedurende honderd jaar. In die oorlog werd het leger van de Devta’s verslagen en werd Mahishasura de heerser van de hemel.

De Devta’s bezochten onder leiding van Brahma Bhagvaan, Shiv Bhagvaan en Vishnu Bhagvaan om Hen om hulp te vragen. Toen ze het verhaal van de Devta’s hadden gehoord, werden Vishnu Bhagvaan en Shiv Bhagvaan boos en kwam er een groot licht uit hun gezichten, samen met die van Brahma Bhagvaan. Uit de lichamen van Indra Dev en de andere Devta’s kwamen ook een groot licht. Dit licht bundelde bij elkaar en daarin zagen de Devta’s een concentratie van licht als een vlammende berg. Dit licht combineerde zich en nam een vrouwelijke vorm aan. Shiv Bhagvaan gaf Zijn trishul aan Haar en Vishnu Bhagvaan gaf Haar Zijn chakram. Varuna Dev gaf Haar Zijn conch schelp en lasso, Agni Dev Zijn speer, Maruta Dev gaf een boog en twee kokers vol pijlen. Indra Dev gaf haar een bliksemschicht en een bel van zijn olifant Airavat. Yama Raj gaf haar een staf van zijn staf des Doods en Brahma Bhagvaan gaf haar een mala en een water pot.

Met deze wapens en zittend op een leeuw ging Durga Mata de strijd aan met het leger van Mahishasura, welke ze binnen de kortste keren versloeg. Daarop ging Mahishasura zelf de strijd aan met Durga Mata. Mahishasura nam verschillende vormen aan, waaronder een buffel, een leeuw, een man met een zwaard, een olifant, maar welke vorm hij ook aannam, Mata versloeg hem met Haar wapens. Uiteindelijk onthoofde Zij hem met Haar zwaard.

Durga Mata wordt ook Mahishasuramardhini genoemd en deze dag staat ook wel bekend als Mahashtami.

Devoten van Durga Mata vasten op deze gunstige dag, reciteren vele mantra’s van Durga Mata en vragen om haar zegeningen. Ook wordt de Astra Puja, het vereren van de wapens van Durga Mata, uitgevoerd. Er worden vele martial arts shows met deze wapens vertoont. Deze dag wordt daarom ook Virashtami genoemd.