Vergeet de ice-bucket challenge die nu social media als een rage overneemt. De ice-bucket challenge heeft al vele mensen overgehaald om een emmer met koud(ijs) water over zich te laten gooien om aandacht te brengen aan de bestrijding van de ziekte ALS. In India vonden een aantal mensen het onlogisch om goed drinkwater en ijs op zo een manier te verspillen. Daarom zijn mensen begonnen met de rice-bucket challenge.

ricebucket 01De rice-bucket challenge is een uitdaging naar mensen toe om aan iemand anders die het nodig heeft een emmer rijst cadeau (daan) te geven en daar een foto of video van te maken en te plaatsen op social media met de hastag #ricebucketchallenge.

Dit is een initiatief gestart door de 38 jarige journalist Manju Latha Kalanidhi uit Hyderabad. Zij wilde iets zinvoller invoeren in haar gemeenschap wat mensen broodnodig, of in dit geval ‘rijstnodig’, hadden. Op haar Facebook pagina definieert zij het als ‘a local challenge for local needs’. Inmiddels heeft haar Facebook pagina al meer dan 57,000 likes.

Rice-Bucket-ChallengeVan studenten zoals die uit The Indian Institute of Management of Southern Kerala, tot de management van AirAsia India, vele mensen hebben zich aangesloten om hier ook aan deel te nemen.

India is ’s wereld’s grootste rijst exporteur en de 2e grootste rijst consument. India staat het op de 63ste plaats van de 78 landen die vorig jaar werden genoemd door de International Food Policy Research Institute’s Global Hunger Index. Omdat er velen lijden aan hongersnood in India heeft de pas gekozen regering Modi beloofd om hier actief wat aan te doen.

Uiteindelijk bestaat de maatschappij uit individuen en kan een gemeenschap niet veranderen door beleid of door een regering. De Shastra’s leren dat het handelen van de kleinste eenheid van een maatschappij, de individu, de maatschappij definieert. Wij bepalen welke maatschappelijke problemen aangepakt moeten worden door ze zelf daadwerkelijk aan te pakken. Zoals nu duizenden mensen actief proberen wat te doen aan de hongersnood in hun omgeving in India. Het concept van ‘nishphalbhava karma’, jouw medemens helpen zonder een beloning terug te verwachten als dienstbaarheid voor God, gepaard met het besef dat wij zelf de maatschappij vormen geeft ons de kracht om een stap te nemen om de gemeenschap te verbeteren.

Bronnen: